Kultura

Ciklus filmova Larsa fon Trira u Niškom kulturnom centru

Ciklus filmova Larsa fon Trira od 6. do 9. februara 2023. godine biće održan u Maloj sali Niškog kultutnog centra.

Za sve posetioce ulaz je besplatan.

Ponedeljak, 6. februar u 19.00

ELEMENT ZLOČINA (Danska, 1984, 104′)
Detektiv po imenu Fišer, koji je postao iseljenik koji živi u Kairu, prolazi kroz hipnozu da bi se prisetio svog poslednjeg slučaja. Evropa njegovog sanolikog sećanja je distopija, mračna i propadajuća. Fišer se seća da je progonio neuhvatljivog ubicu zvanog “Loto ubica”, koji je davio, a zatim sakatio mlade devojke koje su prodavale srećke. On pokušava da pronađe ubicu koristeći kontroverzne metode opisane u knjizi pod naslovom Element zločina, koju je napisao njegov osramoćeni mentor Ozborn. Prvi deo trilogije Evropa.

Utorak, 7. februar u 19.00

EVROPA (Danska, 1991, 112′)

„Sada ćeš slušati moj glas. . . Kada izbrojim do deset, bićete u Evropi.” Ova zloslutna, hipnotička naracija Maksa fon Sidoua inauguriše zadivljujući poslednji deo evropske trilogije Larsa fon Trira. Amerikanac, idealista (Žan-Mark Bar) putuje u posleratnu Nemačku da se zaposli kao kondukter u spavaćim kolima železnice Zentropa — i nađe se uronjen u mutni, kafkijanski svet intriga i izdaje gde senka nacizma preteći nadvija sve. Sa svojom zanosnom fotografijom (crno-belo, tehnikolor), upotrebom oniričkih zadnjih projekcija i bujnom fuzijom melodrame i noar konvencija, Evropa je uzvišeno stilizovana kinematografska fuga.

Sreda, 8. februar u 19.00

PLES U TAMI (Danska, 2000, 140′)

Selma je 1964. godine emigrirala sa svojim sinom iz Istočne Evrope u SAD. Radila je naporno po ceo dan da bi svog sina izlečila od bolesti od koje i sama pati, bolesti koja neizbežno dovodi do slepila. Selmina volja za životom je neizmerna zbog njene tajne: ona obožava mjuzikle. Kada život postane turoban i težak, ona bar na kratko zamisli da je u predivnom i veselom svetu mjuzikla. Svu radost koju joj život nije pružio ona će pronaći tamo…“Zlatna palma“ za najbolji film festivala i nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu koju je dobila Bjork u Kanu 2000. godine.

Četvrtak, 9. februar u 19.00

FILM IZNENAĐENjA

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com