Društvo

“Čika Ducin zavet” – izložba o velikom umetniku Dušanu Cvetkoviću i u stacionaru Radon

“Nije imao tremu kao ja sada… Najviše je voleo da piše pesme. Bio je vajar, glumac, kompozitor, pevač…”, ovako je čukununuka čuvenog Dušana Duce Cvetkovića, tvorca pesme “Niška Banja, topla voda”, mala Marija Marinković otvorila izložbu o poznatom niškom kulturnom radniku u holu stacionara Radon Instituta “Niška Banja”. Na izložbi koja živi i izaziva veliko interesovanje već godinu dana, izložene su originalne fotografije i dokumenta koja govore o bogatom stvaralačkom opusu niškog pevača, glumca, kompozitora i sakupljača narodnih pesama.

Njegov životni put je bio težak, živeo je u  uzbudljivo i nemirno vreme, doživljavao je razne nepravde, ali je istrajao na svom umetničkom putu i nikada se nije pokolebao. Ostao je plemenit, blagorodan, kreativan do kraja svog života, čulo se na otvaranju izložbe.

Direktorka Istorijskog arhiva i čukun unuka Dušana Cvetkovića

Izbor mesta za izložbu pod nazivom “Čika Ducin zavet” u stacionaru Radon nametnuo se sam po sebi, s obzirom na to da pesma koja govori o lekovitoj vodi zauzima važno mesto u stvaralaštvo Dušana Cvetkovića.

“Umetnost je lek za dušu i vođeni time mi smo kroz ovu plodonosnu saradnju sa Istorijskim arhivom želeli da korisnicima naših zdravstvenih usluga pružimo mogućnost da vide ovu izložbu i da im boravak i oporavak u Institutu učinimo prijatnijim”, istakla je prof. dr Marina Deljanin Ilić, direktorka Instituta

Priča o velikom umetniku počinje 1892. godine i obeležena je pozorištem kao životnim pozivom. Izložba govori o putevima koje je vođen srcem i talentom prošao Dušan Cvetković tokom svog stvaralaštva.  Autorka izložbe jearhivski savetnik Miljana Đorđević.

Originalan rukopis pesme “Niška Banja, topla voda”

“Stihove pesme “Niška Banja topla voda” napisao je za potrebe neke priredbe u Niškoj Banji 21. jula 1921. godine glumac Dušan Cvetković, koji tek što je pristigao iz Severne Afrike u kojoj je dospeo nakon balkanskih i Prvog svetskog rata. Upravo je nekako u to vreme utvrđeno da je banjska voda radioaktivna i započeo je svestrani razvoj Niške Banje, jer su po oslobođenju od turske vladavine u Banji zatečena samo dva odvojena kupatila za muškarce i žene i samo nekoliko objekata za smeštaj bolesnika”, istakla je Đorđević.

 

Malo je poznato da je Dušan Cvetković kompletan autor, tekstopisac i kompozitor širom sveta poznate pesme Niška Banja topla voda.

“Ova pesma je porušila sve barijere i postala popularna ne samo u Evropi, već i u dalekim zemljama poput Amerike i Japana. Izvodi se u različitim obradama, tema je i u holivudskim filmovima, a najzanimljivije je to što je svi izvode na srpskom jeziku”, dodala je Đorđević.

Ona je rekla da je poseban osećaj otvoriti izložbu na mestu gde se uvezuju voda, bolesti i izlečenje, na mestu koje je inspirisalo Čika Ducu da stvori besmrtnu odu Niškoj Banji, pravu himnu posvećenu toploj, lekovitoj vodi.

Izložba, koja je iz Istorijskog arhiva, preko Republike Srpske ponovo došla u rodno mesto čika Duce Cvetkovića će narednih mesec dana biti u holu stacionara Radon.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com