Društvo

Četvrto javno slušanje o promeni Ustava održano u Nišu. Razloge za promenu obrazložila ministarka pravde

O predloženim izmenama Ustava Srbije koje se odnose na oblast provosuđa raspravljala je stručna javnost u Nišu sa predstavnicima Ministarstva pravde, Odbora za ustavna pitanja i zakonodovstvo, Skupštine grada Niša i civilnim sektorom.

Predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić rekao je da je promena Ustava obavezna u delu vladavine prava.

Boban Džunić, predsednik SG Niša

„Mi ćemo konkretnim predlozima i amandmanima učestvovati u ovoj javnoj raspravi kako bi smo došli do celishodnog predloga nacrta amandmana za promenu Ustava. Upravo ovaj transparentan način je način na koji možemo doći do rešenja koja su  objektivna i dugoročna“, rekao je Džunić.

Vrhovni kasacioni sud posle ustavnih promena zvaće se Vrhovni sud Srbije, promeniće se sastav Visokog saveta sudstva, koji će umesto 11 članova koje bira Skupština Srbije, imati 10 članova od kojih pet bira Skupština iz redova istaknutih pravnika, a pet biraju sudije.

Na javnom slušanju obratila se ministarka pravde Maja Popović, kao ovlašćeni predstavnik predlagača, koja je objasnila razloge za promenu Ustava, u oblasti pravosuđa.

Predložene promene Ustava predviđene su kao aktivnost u Akcionom planu za pregovaračko poglavlje 23, koji je Vlada Republike Srbije usvojila 27. aprila 2016. godine i koji je revidiran 10. jula 2020. godine i one su najznačajnija reforma u oblasti vladavine prava, koja predstavlja osnovnu vrednost svakog demokratskog društva i jedan od prioriteta politike Evropske unije, istakla je ministarka.

Maja Popović, ministarka pravde

„Predviđeno je da Republika Srbija analizira postojeće odredbe Ustava sa stanovišta opšte prihvaćenih evropskih i međunarodnih standarda, izraženih kroz dokumenta Evropske unije, Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope, posebno Venecijanske komisije, ali i grupe država protiv korupcije GRECO, potom Evropske komisije za efikasnost pravosuđa SEPEŠ, Кonsultativnog veća evropskih sudija, Кonsultativnog veća evropskih tužilaca i Evropske mreže saveta pravosuđa“, navela je Popović.

Ona je ukazala da je posle sprovedene analize utvrđeno da je neophodno promeniti odredbe Ustava u oblasti pravosuđa, u cilju uspostavljanja boljeg sistema predlaganja, izbora, premeštaja i prestanka sudske funkcije sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. To bi omogućilo da ulazak u pravosuđe bude zasnovano na objektivnim kriterijuma vrednovanja, pravičnim procedurama izbora, otvorenosti za sve kandidate odgovarajućih kvalifikacija i transparentnosti iz ugla opšte javnosti.

Neophodno utvrditi veću odgovornost Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, kao i sudija i javnih tužilaca, jer će to omogućiti stvaranje boljeg pravosuđa, istakla je ministarka i dodala da će se veća odgovornost podstaći propisivanjem stalnosti funkcija.

Ministarka Popović je zaključila da je svaka primedba, sugestija i kritika u toku javnog slušanja od velikog značaja, sa krajnjim ciljem da u okviru ove diskusije dođemo do najboljih rešenja u ustavnim promenama u oblasti pravosuđa.

Učesnici javnog slušanja su tokom diskusije izneli mišljenja, stavove i konstruktivne predloge kada su u pitanju ustavne promene u oblasti pravosuđa i obezbeđivanja povećane odgovornosti i nezavisnosti rada sudija i tužilaca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button