Društvo

Četvrti  „Čegarski marš“ u Nišu

Četvrti „Čegarski marš“ je danas organizovan u Nišu, dužine oko 12 kilometara. Organizator marša je Udruženje Srbski svetionik iz Beograda.

Oni su na marš krenuli sa Trga kralja Milana, a jedina tačka na kojoj će se zaustaviti je spomenik Ćele kula gde će se pokloniti senima čegarskih junaka.

 “Ovo je četvrti put da dolazimo u Niš i organizujemo Čegarski marš, svojevrsno hodočašće,  u slavu Stevana Sinđelića i njegovih saboraca koji su 1809.godine, pre 212 godina, izginuli da bi smo mi danas živeli u slobodi. Tada je  bio Prvi srpski ustanak, početak srpske nacionalne  revolucije i njima u čast i slavu mi danas pešačimo do Čegra gde će nas sačekati čika Sele, legenda Niša i ispričati nam istorijsku priču o Čegarskoj bici. Do tog puta zaustavljamo se kratko  do Ćele kule i obiđemo spomenik i nastavljamo dalje”, kaže Milan Čučković ispred Udruženja Srbski svetionik.

Polazna tačka ovogodišnjeg Čegarskog marša biće na centralnom niškom Trgu kralja Milana. Učesnici marša će zatim krenuti ulicom Vožda Karađorđa do spomen-muzeja Ćele Kula. Bulevarom Cara Konstantina i Medijana pešaćenjem se stiže do Čegarskog spomenika.

„Čegarski junaci su svojom borbom pokazali svoj prkos, inat i neviđeno junaštvo čime su zadivili ne samo svoje savremenike, već i strane putopisce što su kasnije prolazeći kroz Niš videli Ćele Kulu, koju je niški Huršid-paša sazidao od lobanja srpskih ustanika sa Čegra, jer je hteo da zaplaši Srbe“, kažu organizatori.

Dragan Kljajić drugi put učestvuje na ovom maršu.

“Čini me srećenim to što mogu da odam počast našim precima”, kaže Dragan Kljić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com