Društvo

Četiri sela GO Pantelej dobila kontejnere za odlaganje otpada

Počelo uklanjanje najveće deponije u gradu

Četiri sela sa područja Gradske opštine Pantelej – Pasjača, Oreovac, Vrelo i Jasenovik uvedena su u sistem organizovanog odvoza smeća JKP „Mediana“.

Počelo je i čišćenje deponije na levoj obali Nišave ka Medoševcu, što je prvi korak uređenja nišavskog keja koje je u planu za naredni period.

Postavljanjem kontejnera u četiri sela opštine Pantelej rešen je višegodišnji problem stvaranja divljih deponija na tom prostoru.

Postavljanje kontejnera u selu za meštane znači spas. Selo ima oko 120 domaćinstava i to su mahom stariji ljudi kojima će deponovanje otpada ubuduće biti mnogo lakše. Do sada smo koristili seosku deponiju koja je udaljena oko kilometar i nije uređena po standardima“, kaže Ljubiša Milijić, potpredsednik MZ Pasjača.

Foto: S.P.

Cilj je da sva sela na teritoriji grada Niša uđu u ovaj sistem, kako bi se na pravilan način odlagalo smeće i izbegavalo stvaranje divljih deponija. Kako bi čitava teritorija grada bila obuhvaćena organizovanim odvozom smeća, kontejnere treba postaviti u još devet niških sela. Osim toga neophodno je edukovati stanovništvo o pravilnom odlaganju otpada u svim sredinama

Shvatili smo ozbiljnost situacije i to gde se kao zemlja nalazimo, budući da imamo i obaveze u svim pristupnim fondovima i u koracima ka EU da ispoštujemo pre svega poglavlje 23 koje se odnosi na zaštitu životne sredine. Zato nam je ovo jako važno. Jer, ako u gradu koji ima oko 300 hiljada stanovnika imate još samo devet naselja koja nemaju organizovan odvoz smeća, to znači da smo kao grad dobro radili i radimo. Međutim, svi moramo da radimo na promeni ekološke svesti“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Foto: S.P.

Uvođenjem u sistem organozovanog odvoza smeća osim što se smanjuje broj divljih deponija, štedi se i novac, jer ono što se utroši na njihovo čišćenje moglo bi da bude preusmereno u druge svrhe.

Na teritoriji GO Pantelej još samo selo Cerje nije u sistemu organizovanog odvoza smeća. Prema rečima direktora JKP „Mediana“ plan da i to selo bude rešeno postoji.

Počelo uklanjanje najveće deponije u gradu

Čišćenjem deponije na levoj obali Nišave krenulo je uređenje nišavskog keja, na potezu od Medoševačkog mosta do crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Duvaništu. Procene su da će se ove deponije biti uklonjeno oko 4.000 metara kubnih smeća. Plan je da se uredi priobalje i korito reke odakle će takođe biti izvađen sav otpad.

Foto: S.P.

Reč je o otpadu koji neformalni sakupljači dovlače i nepropisno odlažu na ovom mestu. Kada je reč o količini moram da kažem da ga ima onoliko koliko JKP „Mediana“ prikupi sa oko 50 lokacija u okolini Niša na godišnjem nivou. Ovome se mora stati na put, pre svega podizanjem svesti građana o značaju čuvanja životne sredine, jer na kraju svi mi to skupo plaćamo“, kaže Dragoslav Pavlović direktor JKP „Mediana“.

Akcija čišćenja obavlja se u saradnji sa nekoliko privatnih kompanija i vodoprivrednim preduzećem „Srbijavode“ koje je dopremilo svu potrebnu mehanizaciju. Na terenu je 15 kamiona, tri velika utovarivača i jedan bager.

Foto: S.P.

Nakon čišćenja biće uveden pojačan inspekcijski nadzor, kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski i dodala da postoje investitori i vlasnici parcela koji su zainteresovani da se na ovom prostoru gradi, pa je neophodno da im grad omogući čist i uredan prilaz.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com