Region

Četiri ražanjska sela “odsečena” od sveta zbog rekonstrukcije mosta

Predsednik opštine Ražanj Dobrica Stojković je istakao da je dobro što je rekonstrukcija mosta krenula jer je most bio vidno oštećen, ali da je problem nastao jer nije obezbedjen alternativni prelaz pre nego što su radovi krenuli.

Zbog rekonstrukcije mosta na regionalnom putu koji povezuje Ražnja i Aleksinac stanovicni Ražanjskih sela – Čubure, Poslona, Maletine, Praskovča, ostali su “odsečeni” od opštinskog centra, dok je Ražanj ostao bez najkraće veze sa svojim grobljem.

 

Dobrica Stojković, predsednik opštine Ražanj

“Nema alternativnog prelaza za automobile. Ljudi prelaze pešice preko mosta na sopstvenu odgovornost, makar da je to nebezbedno. Kolima se ne može jer je iskopan prilazni put. Tim putem preko mosta kreću se autobusi koji dovoze učenike u školu, vozila hitne pomoći, vozila koje prevoze ljude na dijalizu, meštani sa svojom poljoprivrednom mehanizacijom, policija i sve javne službe. Sada je ta komunikacija prekinuta. Rečeno nam je da će radovi trajati 20-tak dana, ali verovatno će biti potrebno više vremena da most bude popravljen”, izjavio je Stojković.

On je kazao da su „Putevi Srbije“ obavestili opštinu Ražanj da će most preko auto-puta biti zatvoren zbog rekonstrukcije dan pre početka radova.

“Proteklih dana nekoliko puta smo slali dopise „Putevima Srbije“, bilo je i telefonskih kontakata, ali je definitivni odgovor bio da meštani koriste kao alternativu auto-put i naplatnu rampu u Aleksincu. Alternativno rešenje, medjutim, nije pravo rešenje. Za meštane sela Čubura koje je od centra Ražnja udaljeno 500 metara to znači da moraju da idu do Aleksinca 25 kilometara, a potom još 25 kilometara nazad do Ražnja, što je ukupno 50 kilometara. Ukoliko neko zbog nekih obaveza mora da dođe dva puta do Ražnja, to je 100 kilometara u jednom danu“, izjavio je Stojković.

Foto: B.Lj.

Kaže da je ražanjsko groblje, iako udaljeno od Ražnja samo 200 metara, ostalo sa druge strane mosta.

„Pre neki dan je bio ukop, a pogrebno vozilo je moralo iz Ražnja da vozi pokojnika do Aleksinca, a onda nazad do groblja, punih 50 kilometara. Ukoliko bi nekom od meštana sela sa druge strane mosta pozlilo, morao bi da pronadje nekog da ga doveze do mosta i prenese preko do sanitetskog vozila koje bi ga prevezlo do lekara u Ražnju”, istakao je Stojković.

On je rekao da se radi na rešavanju problema, ali ne može da predvidi kada bi problem trebalo da bude rešen.

„Krenuli smo pre par dana da sa predstavnicima „Puteva Srbije“ obezbedjujemo put koji bi omogućio komunikaciju. Postoje u polju njive preko kojih su meštani proteklih dana „na divlje“ napravili prelaze, ali njihovo osposobljavanje za saobraćaj nije ni malo jednostavno. Ukoliko to želite da nasipete, možete da napravite problem da vas vlasnik tuži za ometanje poseda i da traži nadoknadu štete. Jasno je da za taj posao nije dovoljno da u budžetu obezbedite pet, 10 ili 50.000 dinara. Reč je o više od jednog kilometru puta“, objasnio je Stojković.

Meštani sela koja su ostala „odsečena“ od Ražnja kazali su da se bez mosta snalaze kako znaju i umeju da dodju do Ražnja, ali da deci ne daju da prelaze.

Foto: B.Lj.

Miroslav Krstić iz Maletine, otac dvoje dece, rekao je da dvadesetak deteta iz četiri sela ne ide u školu od kada je pre desetak dana krenula rekonstrukcija mosta.

„Uče kod kuće, uz pomoć televizora i kompjutera. Učiteljica šalje domaći, oni odrade i to je to“, rekao je Krstić.

Vojkan Jocić iz Ražnja rekao je da njegov sin svakodnevno putuje za Aleksinac zbog posla, ali mora da ostavlja kola pored mosta, sa druge strane Ražnja.

„Svakog jutra pešice predje preko mosta i ide u rudnik kolima na posao. Za nesreću, zatvorena je zbog rekonstrukcije i naplatna rampa kod Aleksinačkih rudnika pa mora da ode najpre do Aleksinca a onda nazad do rudnika“, izjavio je Jocić.

Meštani su ubedjeni da most neće biti popravljen u narednih 20-tak dana kao što su najavili iz “Puteva Srbije”. Veruju da će radovi biti završeni tek oko Nove godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com