Kultura

Četiri niške premijere na Filmskom festivalu

Na 54. Festivalu  glumačkih ostvarenja domaćeg  igranog filma  “Filmski susreti”, koji će biti održan od 24. do 30. avgusta na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, publika će videti 12 filmova u takmičarskom programu, kao i dva dokumentarna filma koja će biti prikazana na zatvaranju, mimo konkurencije, kao i pilot epizodu druge sezone serije  “Senke nad  Balkanom”.

Festival će, kako je već najavljeno, otvoriti  film reditelja Gorana Markovića  “Delirijum tremens”, a iste večeri biće prikazan i film Koste Đorđevića  “Reži”.

Između dva ostvarenja glumici Gorici Popović, koja igra u novom Markovićevom  filmu, biće uručena Nagrada “Pavle Vuisić” Udruženja filmskih glumaca Srbije za doprinos  glumi.

U takmičarskom programu  54. Filmskih susreta biće prikazani i filmovi  “Kralj Petar Prvi”  Petra Ristovskog,  “Koja je ovo država”  Vinka Brešana (25. avgust),  “Četiri ruže”  Vasilija Nikitovića, “Teret” Ognjena Glavonića (26. avgust), “Taksi bluz”  Miroslava Stamatova, “Psi umiru sami”  Nikole Petrovića (27. avgust), “Ajvar”  Ane Marije Rosi, “O životu i smrti” Predraga Velinovića (28. avgust), “Šavovi” Miroslava Terzića i  “Pijavice”  Dragana Marinkovića (29. avgust).

Pored srpskih  filmova, u selekciji  su i koprodukcijiski filmovi, među kojima ima i onih u kojima je Srbija zastupljena kao manjinski  koproducent kako bi program festivala bio što bogatiji, kvalitetniji i sadržajniji i kako bi  bili prikazani najbolji filmovi ”, kazao je Srđan Savić, direktot Filmskih susreta u Nišu.

               Od 12 filmova u zvaničnoj konkurenciji četiri su niške premijere, a u šest filmova su reditelji debitanti. Na festivalu se uručuje osam zvaničnih nagrada.

Poslednjeg dana Filmskih susreta, 30. avgusta, nakon dodele nagrada, pored pilot-epizode nove sezone serije “Senki nad Balkanom”, biće prikazan dokumentarac  “Kude je taj Niš” o pevaču Žiki Čokaliji, kao i crnogorski dokumentarno-igrani  film o reditelju i profesoru Baji Šaranoviću- “Poslednji Ju filmski romantik”.

U selekcionoj komisiji ove godine su bili Ognjen Rakčević, Dejan Dabić, umetnički direktor Festivala Vladan Živković.

“Komisija se pri izboru  vodila time da u filmovima postoje kvalitetna glumačka ostvarenja i da je reč o ostvarenjima sa atraktivnom glumačkom podelom, budući da se radi o festivalu glumačkih ostvarenja. Pored srpskih  filmova, u selekciji  su i koprodukcijiski filmovi, među kojima ima i onih u kojima je Srbija zastupljena kao manjinski  koproducent”, kazao je Dejan Dabić, član selekcione komisije.

Ukupan budžet  festivala  projektovan je na 24.750.000 dinara. Grad Niš  izdvojio je 19 miliona dinara za festival, što je jedan milion više nego prošle godine, Ministarstvo kulture i informisanja – 3.200.000 dinara, a Filmski centar Srbije 1.270.000 dinara -namenski za uvećanje visine novčanog iznosa nagrada.

Na festivalu se uručuje osam zvaničnih nagrada.

Ovogodišnji laureat Gran prija “Naisa” dobiće 700.000 dinara, glumci koji budu ovenčani priznanjima “Car Konstantin” i “CaricaTeodora” po 500.000 dinara, dobitnici povelja za izuzetnu žensku i mušku ulogu po 300.000 dinara. Uz nagrade za najbolju žensku i mušku epizodnu ulogu, kao i za najboljeg debitanta, ići će suma od po 200.000 dinara.

Organizatori su najavili i bogat program pratećih manifestacija, koji će, pored prigodnih filmskih projekcija u Festivalskom centru, Hotel Ambasador, i projekcija u bioskopu Sinepleks, obuhvatiti i retro bioskop ispred Oficirskog  doma, izložbe fotografija Jovana  Šurdilovića i Vanje Kesera, izložbu plakata sa Pulskog  festivala kao i okrugli sto na temu glume u televizijskim serijama.

Prodaja karata za 54. Filmskesusrete počinje od srede 14. avgusta i moći će da se kupe u prostorijama Niškog kulturnog centra na Paliluli, u prostorijama TON-a  u Dušanovoj, Voždovojulici i Tvrđavi, ispred bioskopa Vilin grad i uoči samog festivala ispred Letnje pozornice. Cena kompleta ulaznica za Filmske susrete iznosi 2.000 dinara, a pojedinačnih karata, kojih će biti ukoliko ne budu prodati svi kompleti, 400 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com