Kultura

Četiri nagrade predstavi „Legenda o Mesečevoj Princezi“ na „Malom Joakimu“

Predstavi „Legenda o Mesečevoj princezi“ reditelja Davida Alića pripale su čak četiri nagrade na dvanaestom Festivalu predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.

Lutkari su u Niš doneli nagradu „Mali Joakim“ za koletkivnu igru ansamblu predstave,
nagradu „Mali Joakim“ za autorsku muziku Srđanu Markoviću, nagradu „Mali Joakim“ za dramski tekst Gorani Balančević i nagradu „Mali Joakim“ za kostimografiju Ivani Savić;

Žiri je zasedao u sastavu dr Milivoje Mlađenović, teatrolog, Ljubica Beljanski-Ristić, pozorišni pedagog i Dragana Miloševska, pozorišna rediteljka. Po izboru selektora Anđelke Nikolič, pozorišne rediteljke, u takmičarskom programu ravnopravno je učestvovalo sedam predstava iz Šapca, Кragujevca, Leskovca, Novog Pazara, Lazarevca i Niša.

Članica žirija, Ljubic Beljanksi-Ristić u obrazloženju žirija je navela: “Ovogodišnji Mali Joakim ukazuje da predstave profesionalnih pozorišta za decu i mlade stvarane u uslovima savremenog životnog konteksta, postaju kulturna ponuda naglašenog društvenog angažmana. To potvrđuje nastojanje da se istražuju nove forme koje ostvaruju neposrednu komunikaciju sa mladom publikom i otvaraju prostor za preispitivanje aktuelnih tema odrastanja i problema sa kojima se suočavaju deca i mladi u složenom svetu koji ih okružuje. Prikazane predstave otvaraju i tabu teme, pružaju pogled iz različitih uglova na sve sfere sveta dece i mladih, pokazuju osetljivost za razvojne i saznajne osobenosti mlade publike, provokativne teme za tinejdž uzrast.

Foto: Pozorište lutaka Niš

Kao vrlina festivala ističe se tendencija da se predstave za decu i mlade oslobode dugo prisutnog ulagivačkog pristupa. Ohrabruje i permanentno istraživanje izvođačkih formi kao i posvećenost negovanju kulturne baštine i knjige. Pozorišta za decu su hrabro krenula u susret novim izazovima i novim pozorišnim energijama.“

Gran-Pri festivala pripao je pozorištu za decu Kragujevac za predstavu „Tihi dečak“.
Organizatori festivla „Mali Joakim“ su Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije i ovogodišnji domaćin – Prvo prigradsko pozorište „Puls teatar“ iz Lazarevca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com