Ekonomija

Četiri javna komunalna preduzeća u prvom kvartalu poslovala sa gubitkom

Na današnjoj sednici Gradskog veća predstavljen je izveštaj o poslovanju javnih komunalnih preduzeća u prvom kvartalu ove godine. Prema tom izveštaju, od ukupno devet, četiri javna preduzeća poslovala su sa gubitkom. To su JKP “Mediana”, JKP “Tržnica”, JKP “Gorica” i JKP “Gradska toplana”.

JKP “Mediana” iskazalo je gubitak od 325 hiljada dinara, iako su prihodi i rashodi srazmerno ostvareni u iznosu od 23%, navela je Vladislava Ivković, sekretar Sekretarijata za komunalnu delatnost.

“Osnovni razlog za ostvarenje gubitaka jeste pad prihoda u sektoru zelenila, zbog dužeg perioda sa niskim temperaturama”, rekla je Ivković.

Iako je JKP “Gorica” ostvarila veće prihode nego u prvom kvartalu prethodne godine, dodaje Ivković, njen gubitak iznosi 4.511.000 dinara.

Foto: P. V.

“I dalje postoje visoki rashodi na osnovu sudskih troškova i sporova koje preduzeće vodi. Poslednji rezultati se popravljaju, ali još uvek ostaju obaveze iz prerhodnog perioda koje treba izmiriti”, istakla je Vladislava Ivković.

Gubitak “Tržnice”, prema izveštaju, iznosi 2.997.000. Kod “Tržnice” je, navodi Ivković, i u prvom kvartalu prethodne godine ostvaren gubitak, pre svega zbog sezonskog karaktera obavljanja delatnosti, pa to javno komunalno preduzeće i programom poslovanja planira takav rezultat u prvom kvartalu.

Kada je reč o “Gradskoj toplani” njen gubitak u prvom kvartalu iznosi 150 miliona.

“Takođe i taj gubitak je planiran programom poslovanja i rezultat je načina finansiranja usluge i fakturisanja obaveza po osnovu energenata”, rekla je sekretar Sekretarijata za komunalnu delatnost.

Ona je dodala da se, prema indikatorima poslovanja, očekuje da u narednom periodu rezultati budu popravljeni i da se gubitak u ovim preduzećima smanjuje i da u drugom kvartalu imaju iskazan pozitivan rezultat.

Preduzeća JKP “Naissus”, JKP “Objedinjena naplata”, JKP “Parking servis”, JKP “Direkcija za izgradnju grada” i JKP “Direkcija za javni prevoz Grada Niša”, prema izveštaju, poslovala su sa pozitivnim rezultatima, istakla je Vladisalva Ivković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com