Društvo

CERN Masterclass i u Nišu

Na Prirodno matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu danas se održava CERN Masterclass, po četvrti put. Takođe, ovogodišnji CERN Masterclass održava se i u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Uvodna predavanja o teorijskim i eksperimentalnim aspektima rezultata izučavanja elementarnih čestica i njihovih interakcija održaće profesori sa niškog Departmana za fiziku i naši aktivni istraživači, od kojih je jedan broj za ovu priliku doputovao iz CERN-a.

“Jedan od glavnih ciljeva programa Masterclass je približavanje fizike talentovanim i najuspešnijim đacima završne godine srednjih škola, posebno onima koji bi trebalo uskoro da se opredele za studije fizike. Ideja ovog popularnog obrazovnog programa koji se održava svake godine je da omogući učenicima da se bar u toku jednog dana bave pravim istraživačkim radom. Zato, CERN Masterclass predstavlja jedinstvenu priliku najtalentovanijim učenicima da rade zajedno sa naučnicima i direktno se upoznaju sa najmodernijim istraživanjima u oblasti fizike čestica”, kažu organizatori Masterclassa.

Ovogodišnji međunarodni CERN Masterclass će privući više od 13.000 učenika srednjih škola u preko 225 naučno obrazovnih institucija iz 55 zemalja širom sveta. Na CERN Masterclass program u Nišu pozvano je 68 učenika iz Blaca, Pirota, Zaječara i Niša. Oni će imati priliku da virtuelno posete akcelerator u CERN-u putem video linka, a u završnom delu programa putem video konferencije analiziraće rezultate svojih „istraživanja“ sa vršnjacima iz Nemačke, Norveške i Poljske.


Lokalni organizatori CERN Masterclass programa u Nišu su Departman za fiziku PMF-a, SEENET-MTP Centar i Društvo fizičara Niš.

U periodu od 7. marta do 16. aprila 2019. godine pod pokroviteljstvom CERN-a i grupe IPPOG održaće se 15. međunarodni program “Masterclasses – Hands on Particle Physics”. U ovom periodu naučni instituti i univerziteti širom sveta pozivaju učenike i njihove nastavnike da kroz celodnevni program manifestacije Masterclass neposredno iskuse realni istraživački život u jednoj od najatraktivnijih naučnih disciplina, fizike čestica.

Ovi CERN-ovi međunarodni časovi pružaju priliku srednjoškolcima da na jedan dan postanu fizičari elementarnih čestica i da analiziraju realne podatke sakupljene u eksperimentima na CERN-ovom Velikom hadronskom sudaraču LHC.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com