Hronika

Ćerka preminulog ratnog hirurga Miodraga Lazića podnela prijavu za nesavesno lečenje

Ćerka Miodraga Lazića, poznatog ratnog hirurga i bivšeg direktora Urgentnog centra Niš, koji je preminuo 14. aprila od kovida-19, podnela je prijavu inspekciji Ministarstva zdravlja.

Nina Vujošević u prijavi zahteva da se lekari u niškom Kliničkom centru koji su bili odgovorni za lečenje njenog oca “adekvatno sankcionišu” zbog “niza nepravilnosti, propusta i grešaka”, piše “Danas”. Kao odgovorne za “nesavesno lečenje” njenog oca na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju, gde je i preminuo, označila je direktora ove klinike R.J. i načelnika jedinice intenzivne nege na toj klinici D.Lj. Ona je i sama lekar i zaposlena je u niškom KC.
List navodi da je Nina Vujošević mesec i po dana nakon smrti oca u prijavi navela da su na Klinici za anesteziju, koja je u vreme epidemije zbrinjavala najteže kovid pacijente, postojale “očigledne greške u prijemu, lečenju i ophođenju prema njemu”. Kao jednu od grešaka navodi da je, navodno, prerano skinut sa respiratora, iako su anesteziolozi porodici govorili da “nije indikovano” da se to učini pre vremena. Stavljen je na respirator 11. aprila rano ujutru, a skinut sutradan posle ponoći, što je, kako navodi, “uradio mladi anesteziolog, sa specijalističkim stažom od par meseci, koji je poslat da to uradi”.
“Kao porodica pacijenta, pokušavali smo da utičemo da se ekstubiranje ne učini rano i ugrozi mogućnost oporavka, tim pre što je dr Lazić patio od teškog oblika klaustrofobije, koja je posledica više godina koje je proveo u ratovima kao lekar dobrovoljac, zbog čega nije mogao dugo da trpi kiseoničnu masku, što su svi zaposleni na ovoj klinici vrlo dobro znali. Sve vreme nakon skidanja sa repiratora dr Lazić, u jako lošem stanju, boreći se za vazduh, moli da ga vrate na respirator, što anesteziolozi ne čine, najgrublje odbijajući pacijentovu poslednju želju i ne dozvoljavajući mu da učestvuje u sopstvenom lečenju, što je u suprotnosti sa Etičkim kodeksom”, navodi se u prijavi.
Opširnije u listu DANAS

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com