Društvo

Cerjanska pećina prva u Srbiji detaljno snimljena skenerom

Više od dva kilometra hodnika i dvorana Cerjanske pećine snimljeno je laserskim skenerom i izradjena je korisnička 3D aplikacija koju su danas svi zainteresovani mogli da pogledaju na prezentaciji održanoj u Oficirskom domu u Nišu.

Cerjanska pećina, kako je istaknuto na prezentaciji, prva je pećina u Srbiji koja je detaljno snimljena laserskim skenerom.

Prema rečima dr Dejana Vasića iz firme GeoData Konsalting, stručnjaci te firme Cerjansku pećini snimili su u četiri u četiri etape, tokom 2014. godine, 2015., 2016. i 2018. godine.

„Posle svake faze skeniranja napravljena je pregledna karta. Te karte mogu da posluže kao reklamni materijal, takodje mogu da posluže za izradu turističkih mapa, a mogu da posluže i za otkrivanje oštećenja pećinskih ukrsa i za eventualne radove u pećini“, rekao je Vasić.

Kako je istakao Vasić, mapiranje pećine omogućilo je da bude snimljeno i brdo iznad pećine.

„Ustanovili smo da je najviša tačka velike dvorane udaljena od vrha brda 170 metara. Snimak brda značajan je za otkrivanje eventualnih novih ulaza u pećinu“, rekao je Vasić.

Predstavnici Direkcije za izgradnju grada Niša koja upravlja Cerjanskom pećinom istakli su da je pećina snimljena laserskim skenerom kako bi bila dobijena kvalitetna podloga za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Cerjanska pećina važi za jednu od najlepših, ali i najnepristupačnijih pećina u našoj zemlji. Poslednja istraživanja Zavoda za zaštitu prirode govore da je Cerjanska pećina duga 7.100 metara, a procenjuje se da su pećinski ukrasi u njoj stari oko dva miliona godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com