Društvo

Centar za zaštitu potrošača FORUM traži od Grada da obezbedi pravednost i opravdanost prilikom dodele subvencija za energetsku efikasnost

Centar za zaštitu potrošača Forum obratio se otvorenim pismom gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski u kojem traži da budu jasno odrđeni kriterijumi za dodelu subvencija za energetsku efikasnost.

 

Potpisnik pisma je Jovan Jovanović, a obratio se Gradu kao predstavnik potrošača u Savetodavnom telu JКP Gradska toplana sa ciljem, kako kaže, obezbeđivanja pravednosti i opravdanosti dodele subvencija građanima za energetsku efikasnost.

“Svakako, da pravo na subvenciju za energetsku efikasnost imaju svi građani i svi mogu da podnesu molbu za dodelu subvencije. Međutim, mora biti određen kriterijum za prioritete u dodeli subvencija, kako bi se smanjio uticaj pojedinaca, a građanima bili poznati razlozi za pravednu dodelu subvencija”, piše Jovanović u pismu gradonačelnici.

Poznato je da u Nišu postoje velike razlike između stambenih zgrada u specifičnoj potrošnji toplotne energije (kWh/m2). Ta razlika je ogromna i kreće se od 20 kWh/m2 do preko 130 kWh/m2, što je dokaz da pojedine stambene zgrade emituju toplotnu energiju u okolinu, što sem velikih računa za utrošenu toplotnu energiju ima i štetan uticaj i na životnu sredinu, objašnjava.

“Zbog ovakve situacije, a u cilju izjednačavanja računa za grejanje korisnika usluge daljinskog grejanja, JКP Gradska toplana je donela odluku da se pri obračunu utroška toplotne energije uzima prosečan utrošak toplotne energije uvećan za 20% i na taj način je trošak nenaplaćene toplotne energije prenela na sebe”, navodi Jovanović.

U cilju smanjenja razlika u specifičnoj potrošnji toplotne energije između stambenih zgrada i smanjenja gubitaka toplotne energije, kao i smanjenja uticaja na životnu sredinu, on predlaže da prednost u dobijanju subvencija za energetsku efikasnost imaju stambene zgrade sa najvećom specifičnom potrošnjom toplotne energije. (kWh/m2).

Podaci o specifičnim potrošnjama toplotne energije svih stambenih zgrada u Nišu se nalaze u JКP Objedinjena naplata, a svaki građanin taj podatak dobija u mesečnom računu koji dobije od JКP Objedinjena naplata.

“Smatram da je ovaj kriterijum pravičan i opravdan, jer njegovom primenom dobijaju svi: Građanima se smanjuju računi za grejanje, JКP gradska toplana smanjuje gubitke zbog nenaplaćene proizvedene toplotne energije, a smanjuje se i negativan uticaj na životnu sredinu”, zaključio je Jovanović u otvorenom pismu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com