DruštvoHronika

Centar za socijalni rad u Nišu uradio prvi forenzički intervju

Centar za socijalni rad “Sveti Sava” u Nišu nedavno je uradio prvi forenzički intervju sa detetom za koje se sumnja da je žrtva zlostavljanja.

Direktor Centra Zoran Jović kazao je da forenzički intervju štiti decu od “sekudnarne traumatizacije”.

“Cilj forenzičkog intervjua je da dete ne daje izjave više puta pred različitim nadležnim institucijama – policijom, sudom, tužilaštvom već da bude samo jednom saslušano”, izjavio je Jović na poslednjoj sednici Skupštine grada.

Jović je kazao da ponavljanje iskaza o nekim okolnostima koje su veoma neprijatne predstavlja dodatnu traumu za dete.

“Forenzički intervju vodi stručno lice u za to posebno opremljenoj prostoriji. Stručni radnik ima bežičnu vezu sa tužiocem i našim supervizorom i u toku intervjua dobija sugestije šta je još relevantno da pita”, objasnio je Jović.

Prema njegovim rečima, Srbija ima vrhunskog stručnjaka za forenzički intervju – profesora Djordja Stakića, koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Ddržavama i Centar za socijalni rad namerava da potraži njegovu pomoć u obuci zaposlenih za forenzički intervju.

“Naša namera je da ove godine organizujemo obuku za nekoliko zaposlenih. Za vodjenje intervjua potrebno je stručno lice koje će svojim pitanjima uspeti da od deteta dobije autentične odgovore, da pitanja ne budu sugestibilna i ne izazovu suprotne reakcije”, rekao je Jonić.

On je dodao da se u svetu primenjuje više modela forenzičkih intervjua i najavio da će ta ustanova nastojati da forenzički intervju sa decom za koju se sumnja da su žrtve nasilja bude standardizovana praksa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com