Zdravlje

Centar za minimalno invanzivnu hirurgiju UKC Niš – niški Švarcvald

Zidovi sa tepetama u toplim bojama, umetničke slike na njima, cveće u holu i bolesničkim sobama, osoblje u uniformama koje nisu jednolične i monotono bele, dokaz su da vreme provedeno na bolničkom lečenju posle operacije može bude drugačije i manje opterećujuće za pacijente.

 

Pred novogodišnje praznike prostor je dodatno oplemenjen tradicionalnim novogodišnjim ukrasima. Tu je velika jelka, simbol praznika koji dolazi, sa Deda Mrazom i poklon paketima. Na zidovima se pored umetničkih slika, dar niških slikara, nalaze i fotografije zaposlenih u Centru za minimalno invazivnu hirurgiju UKC Niš koji sada više podseća na klinike u Švajcarskoj ili Nemačkoj.

 

Prema rečima direktora Centra dr Bojana Jovanovića sve je urađeno uz pomoć donatora a zarad pacijenata koji se nalaze tu na postoperativnom lečenju. Jovanović posebno naglašava da u Centru radi sjajan tim lekara i medicinskih sestara. To su sjani ljudi koji leče, pre svega toplim rečima i pravim pristupom pacijentu, ali su uz to vrsni hirurzi i stručnjaci u svom poslu. Ništa od ovoga ne bi bilo da kolektiv nije jedinstven i svi su puni entuzijazma.

Foto: Dr Bojan Jovanovic

“Sam Centar se već nalazi u prostoru koji je moderan i savremen. Činjenica je da je zgrada Novog Kliničkog centra nova i da je pravljena kao pametna zgrada sa namenom koja je prilagođena našim zahtevima, ali uvek može biti bolje i želeli smo da ovaj prostor koji ima ležeće pacijente sa svojih 12 postelja bude topliji.

Želeli smo da se pacijent koji se nalazi kod nas oseća dostojanstveno. Ako je već ovde i ima ozbiljan  problem koji se operativno rešava, a postoperativan tok ponekad može da bude težak, ne mora da gleda u bele zidove i hladne pločice. Da pacijentima pružimo jedan topao ambijent u kome će se on osećati bolje”, kaže dr Bojan Jovanović koji dodaje da njegove kolege koje rade van Srbije kažu da nešto slično ne može da se vidi ni na klinikama u evropskim zemljama.

Dvokrevetne bolničke sobe sa kupatilom, toplom vodom, internetom i televizorom olakšavaju pacijentima boravak u Centru i čine njihov život konfornijim.

“Na ovaj način se pacijenti osećaju kao kod svoje kuće. Imaju 24 sata toplu vodu, mogu da se istuširaju kada žele, imaju bežični internet 24 sata, sestre su im na raspolaganju svakog minuta”, kaže Jovanović i dodaje da je obezbeđeno sve da se i pacijenti ali i zaposleni, lekari i medicinske sestre, osećaju komfornije.

Prema rečima med.sci dr Vanje Pecić ovo je pokušaj da se pacijenti na klinici osećaju što manje stresno.

“Zahvaljujući ovakvom ambijentu pacijenti iz bolnice izlaze sa  pozitivnim utiskom jer već sam dolazak u bolnicu je jedno psihičko stanje koje uznemirava, a posebno dolazak na hirurgiju”, objašnjava dr Vanja Pecić.

U holu Centra svetluca jelka, na zidovima slike, tu je i kutak koji je posvećen bivšem direktoru, osnivaču Centra dr Veroljubu Pejčiću. U doktorskoj sobi TV i simulator na kome lekari mogu da vežbaju tok operacije i sve to prate na ekrenu TV-a. Centar je opremljen i svojom veš mašinom tako da se posteljine iz bolesničkih soba i sve ostalo pere na samoj klinici.

 “Uveli smo još jednu novinu, biramo radnika meseca. To sigurno nije adekvatna satisfakcija za ljude koji se nesebično daju ali svakako znači kada neko zna da se njegov rad ceni na bilo koji način. Slika radnika meseca se, takođe, nalazi na zidu u holu. To je sitnica ali veliki podstrek za zaposlene na klinici”, dodaje dr Bojan Jovanović.

Dr Aleksandara Todorović, opšti hirurg, je dva meseca na ovoj klinici i već dva puta je proglašena radnikom meseca.

“Kolektiv je mlad sa velikim ambicijama. Sarađujemo sa kolegama iz Beograda  gde odlazimo na edukacije za operacije koje će se u budućnosti raditi kod nas. Mogućnost sticanja novih znanja za nas je jako važna jer počinjemo da radimo operacije koje kod nas, u ovom delu Srbije, još nisu razvijene”, ističe dr Aleksandra Todorović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Prvog septembra sam operisala zucnu kesu. Operisao me je dr.Bojan Jovanovic. Divan covek i odlican doktor. Osoblje je takodje divno,24 sata na raspolaganju. Bas kao sto stoji u tekstu,covek se iseca tamo dostojanstveno. Za razliku od recimo porodilista i ginekologije,gde su i uslovi i vecina osoblja jako losi.

  2. dobar dan imam problem sa viskom kilazse drzim dijetu skinem tridesetak kilograma medjutim kada se prestane dijeta ta se kilaza vrati i duplira se imam 55 godine radim svakojake fizicke poslove ali kilaza se nemoze skinuti kome se obratiti zaoperciju zeluca imam 153 kilograma i ide na vise ko moze zakazati operaciju o trosku drzave inace sam u radnom odnosu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com