Društvo

Centar za mame Niš daje pratkične i psihološke savete za lakše prevazilaženje izolacije

Centar za mame Niš tokom aprila preko svojih društvenih mreža, zajedno sa svojim saradnicima, deliće savete namenjene mamama, trudnicama, porodiljama ali i svim ženama, kako kroz razne aktivnosti da što lakše prevaziđu vreme izolacije. Pored praktičnih saveta na društvenim mrežama Centra za mame biće postavljani i psihološki saveti, koji su možda i najbitniji u ovom momentu, kaže za Niške Vesti Natalija Filipović, koordinatorka Centra za mame Niš.

„Ovo smo koncipirali tako da sa timovima koji su u Nišu i Knjaževcu delimo neke praktične savete preko fejsbuka i instagrama koje bi mogli da iskoriste. Krenuli smo sa fizičkom aktivnošću, koje su vežbe i koji su fitnes instruktori sa kojima mogu da vežbaju dok su u kući“, kaže Filipović.

Psihološka podrška, pogotovo u vreme samoizolacije i opasnosti od virusa, je jako bitna.

„Naše psihološkinje su podeliće neke savete, aktivnosti, kako za mame tako i za decu. Ili kako u nekoj zajedničkoj aktivnosti možemo da iskoristimo ovo vreme. Mame su te koje najčešće sada ostaju kod kuće i imaju višak slobodnog vremena. Dobijaju savete kako smanjiti stres zbog čitave situacije, a i kojom aktivnošču mogu okupirati pažnju deci“, rekla je Filipović.

Pored svega navedenog Centar za mame deliće i savete koji se tiču preduzetništva.

„Centar za mame ima svoj ogranak koji se bavi mamama preduzetnicama. U ovom momentu smo jako pogođeni, pa dajemo savete kako možemo svi da se povežemo kada ovo prođe, šta je to što možemo očekivati kao pomoć od države i na koji način uopšte da stimulišemo nekako i podržimo preduetnice, odnosno mame koje imaju svoje poslove, da ne odustanu u ovom mometnu. Jer ovo će se sve rešiti kroz mesec, mesec i po dana i jako je bitno da one nastave sa svojim poslom“, kaže koordinatorka Centra za mame Niš.

Centar za mame davaće savete tokom čitavog aprila, ali i nakon toga koliko god dugo bude potrebno, u zavisnosti od trajanja vanredne situacije. Tokom aprila i maja bila je planirana „Škola roditeljstva“ do koje nije došlo. Međutim, u Centru za mame iskoristili su sve kontakte i partnere i ostvarili saradnju oko davanja dodatnih saveta.

„Naše patronažne sestre daju savete mamama koje odlaze na porođaje ili su pred porođaj ili dolaze prvi put kući sa malom bebom, šta je za njih bitno. Tako da smo iskoristili to što smo oformiil timove, da ovu situaciju lakše pređu“, ističe Natalija Filipović.

Centar za mame još od kako je osnovan 2012. ima svoje psihološko savetovalište koje radi anonimno i zove se „Mame u poverenju“, gde one mogu da pošalju mejlom pitanje i da dobiju savete. Koordinatorka Natalija Filipović ohrabruje sve kojima je potrebno psihološko savetovanje da se jave.

Sve savete možete pogledati na fejsbuku (OVDE) i instagramu (OVDE) Centra za mame Niš, gde možete dobiti i sve dodatne informacije i postaviti pitanja.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close