Društvo

Cene u Grčkoj ovog leta više za oko 20 odsto, ležaljke i suncobrani najveći izdatak, benzin skoro tri evra (FOTO)

Ako ste planirali da ovog leta krenete put Grčke na more, koštaće vas bar 20 odsto više nego prošle godine.

U predsezoni ( jun) najjeftinji je smeštaj koji se preko srpskih agencija može naći veoma povoljno. Ako ste aranžman uplatili krajem 2021. godine, dobili ste i  agencijski popust od 20 odsto, tako da je, recimo,  trokrevetni apartman u Stavrosu u periodu 9-19. jun koštao oko 150 evra za deset dana sa sopstvenim prevozom.

Putovanje kolima u sopstvenoj režiji košta više nego autobuski prevoz, mada je komfornije, a i automobil omogućava da obiđete sve plaže u blizini mesta gde ste smešteni. Benzin u Grčkoj je 19. juna bio oko 2,7 evra po litru, a cene se koriguju gotovo svakodnevno, pa je savet da je bolje napuniti rezervoar u Severnoj Makedoniji, jer je tamo cena povoljnija.

Za putovanje kroz Severnu Makedoniju potreban je zeleni karton koji košta nešto više od 2000 dinara i obavezan je, jer se na carini obavezno proverava. Put autoputem kroz Srbiju je lagan, a putarina od Niša do granice košta 590 dinara.

Na putu kroz Severnu Makedoniju postoji  čak pet naplatnih rampi za putarinu koje se plaćaju od 1 do 1,80 evra, što znači da za putarinu treba izdvojiti oko 6 evra.

I Grci od prošle godine naplaćuju putarine, do Stvarosa ih ima dve.

Što se tiče cena u marketima i one su veće nego u Srbiji, a u odnosu na prošlu godinu ta razlika je oko 20 odsto. Isti popularni trgovinski lanci koji postoje u Srbiji,  u Grčkoj drže više cene za iste proizvode, što znači da se cene prilagođavaju kupovnj moći stanovništva.

Asprovalta

U Grčkoj su skuplji hleb i pecivo, najjeftiniji hleb se može naći po ceni od jednog evra, paradajz košta 1,5 evra po kilogramu, nešto skuplje su paprike. Trešnje i breskve su se na pijacama prodavale po ceni od 2 i 3 evra, sveža riba je od 10 do 15 evra po kilogramu, krompir oko 70 centi.

Ležaljke i suncobrani se ne naplaćuju, dovoljno je da naručite piće, koje po osobi košta oko 4 evra, što ne znači da ste mesto obezbedili za ceo dan, jer ako, recimo, odete na ručak, sledeći dolazak podrazumeva da ćete opet naručiti piće. Naravno, postoje delovi na svakoj plaži na kojoj možete instalirati i svju ležaljku ili peškir, tako da ovaj izdatak nije nužan, ali čini boravak na plaži udobnijim.

Nezaobilazni grčki specijalitet giros ima relativno nisku cenu, mada je skuplji nego prošle godine. U Stavrosu se prodaje po ceni od 2,80 evra do 6, 4 evra ako naručite porciju. Najjeftini je „giro me pita“, koji se dobija umotan u tortilju sa svim prilozima (pomfrit, crni luk, paradajz, začini) i toliko je veliki da je dovoljan za jedan obrok. Čaša točenog piva, međutim, košta isto kao i giros, nešto jeftiniji u kafićima su sokovi, koliko košta i mineralna voda.

Odličan grčki sladoled košta 2 evra za kuglu, dok se kolači prodaju po ceni od 3 i 4 evra po komadu.

U Stavrosu je pijačni dan četvrtkom, u Nea Vrasni i Asprovalti ponedeljkom. Tim danima se zatvaraju ulice pored plaže i Grci izlažu sve, od poljoprivrednih proizvoda, ribe, sireva, do obuće i tekstila.

Tu se može povoljnije pazariti povrće i voće, masline i sirevi koji su znatno skuplji nego u Srbiji, jer kilogram belog sira ili fete košta između 10 i 15 evra. Na ovim improvizovanim  pijacama koje se zatvaraju oko podneva može se pazariti grčka rakija cipura, uzo ili metaksa, kao i  popularno belo vino recina.

Posebno je živopisan deo pijace gde Grci izlažu cveće, koje pleni bojama i lepotom. Ova plava lepotica se zajedno sa saksijom prodaje po ceni od 5 evra.

Grci su gostoprimljivi i predusretljivi kao i uvek, a u ovom delu koji je izrazito popularan među sprskim turistima, svi znaju srpski jezik, tako da vam ništa neće predstavljati  problem, osim para.

Preporuka: Ako se nađete ovog leta u Stvarosu, obavezno posetite Stagiru, mesto udaljeno oko dvadesetak kilometara, u kome je rođen grčki mislilac i filozof Aristotel i u kome je živeo do svoje osme godine.

Arheološki kompleks ima ljubazne vodiče, a ulaz je slobodan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com