Društvo

Cena vrtića za sada ostaje ista

U predškolskoj ustanovi Pčelica očekuju da će nakon što jedna generacija krene u školu, lista biti smanjena za više od pedeset odsto, a na mesto u vrtiću, prema rečima Svetlane Mitić, direktorke PU “Pčelica” trenutno čeka 1600 mališana. Ona kaže da ni ove godine neće biti konkursa za upis dece jer je, naglašava Mitić, praksa pokazala da je bolje upisivati decu prema redosledu i dužini čekanja. Dodaje da za ovu godinu nije planirana ni promena cene boravka dece u jednom od 26 niških vrtića, a najviše što roditelji plaćaju je 4.180 dinara.

“Prošle godine nismo imali konkurs, a na osnovu tog iskustva odlučili smo da ga ne raspisujemo ni sada”, kaže Svetlana Mitić. “Pokazalo se da je upisivanje dece sa liste po dužini čekanja bolja varijanta jer su mesto dobila ona deca koja duže čekaju i deca koja imaju prioritete”.

Ona ističe da su deca sa prioritetom ona koja su preživela nasilje u porodici, zatim deca kojoj je potrebna podrška, treće i četvrto dete, deca palih boraca kao i deca čiji roditelji primaju socijalnu pomoć.

“Generacija mališana iz 2012.godine odlazi u prvi razred, a u vrtiće dolazi nova. Po nekim našim procenama upisaćemo oko 1000 mališana”, dodaje direktorka PU “Pčelica”.


Kada se radi o ceni boravka dece u vrtićima Svetlana Mitić kaže da se tu ništa ove godine neće menjati.

“Za sada nije planirano da bude promena kada se radi o ceni vrtića, ali ukoliko se bude radila neka korekcija cene, to neće biti neki veliki procenat. Možda za nekih dva do tri posto, ali za sada ništa nije planirano što se toga tiče”, dodaje Mitić.

Puna, ekonomska cena boravka deteta u vrtiću je 21.830 dinara.

“Roditelji koji plaćaju najveću cenu plaćaju 4.180 dinara, tako da grad dotira, takoreći, 80 odsto od ekonomske cene. Roditelji koji primaju dečiji dodatak plaćaju 1.800 dinara mesečno”, kazala je Svetlana Mitić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com