Ekonomija

Cena gasa i struje za domaćinstva nepromenjena

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je dogovor o ceni i isporuci gasa koji su postigli predsednici Srbije i Ruske Federacije veoma važan za energetsku stabilnost i bezbednost naše zemlje, kao i za privredni rast.

Mihajlović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, istakla da će nam ovaj dogovor omogućiti da imamo dovoljno gasa i sigurno snabdevanje, i to ne samo u narednih šest meseci.

To sigurno znači i da cene za domaćinstva ostaju nepromenjene, a za privredu da ostaje konkurentna i da možemo da očekujemo njen dalji rast, što će doprineti novim investicijama, jer će pospešiti gasifikaciju, ocenila je ona.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je cena od 270 dolara za hiljadu kubnih metara 3,6 puta niža od trenutne cene na evropskim berzama i da to nema nijedna druga država.

Mihajlović je ponovila da će Srbija raditi na proširenju kapaciteta podzemnog skladišta Banatski dvor, ali i da će graditi novo skladište gasa.

Ovo je trenutak kada treba da razmišljamo o strateškim rezervama gasa i da planiramo dugoročno, budući da nas energetske krize očekuju u narednim godinama i decenijama, s obzirom na rast potrošnje, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je navela da Srbija mora da gradi i nove elektroenergetske kapacitete jer nas u predstojećem periodu sigurno očekuju još veća potražnja i potrošnja energije.

Moramo da gradimo nove srednje i velike hidroelektrane, solarne i vetroelektrane, ali i da razgovaramo o nuklearnoj energiji, predočila je Mihajlović, dodavši da Srbija ima dovoljno potencijala da sa novim kapacitetima bude energetski dovoljna i da ne mora da uvozi struju.

Ona je ponovila da cena struje za domaćinstva ostaje ista, a da će cena za privredu biti stvar dogovora, ali i da će svakako biti niža od cene na evropskim berzama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ala se Bajatović obradovao ovoj vesti!. Najzad ima osnova da sebi poveća još malo platu za 30%. Sromno i u skladu sa njegovim obrazom koji je debeo kap đon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com