Društvo

Cena crnog luka prava “sitnica”

Ako se ste skoro išli do obližnje pijace ili piljare, sigurno vas je zaprepastila cena crnog luka koja je gotovo dostigla cenu egzotičnog voća.

Foto: J.M.

Za kilogram ovog povrća potrebno je izdvojiti oko 200 dinara, a cene variraju od marketa i pijace, gde se uglavnom možete cenkati i kupiti za “koji dinar” manje.

Za crveni ili ljubičasti luk potrebno je izdvojiti oko 150 dinara, dok je cena belog luka po kilogramu prešla 500 dinara.

Ono što brine kupce je to što prodavcu kažu da ne znaju ili ne veruju da će doći do pada cena, ali da svakako mladi luk koji i nije tako skup može pomoći u spremanju salata za čiju je vezicu možete platiti do 80 dinara.

Foto: J.M-

Pitali smo prodavce na niškoj pijaci šta dovodi do poskupljenja i da li kupci negoduju pri kupovini.

Ono što smo videli jeste da kupaca ima.

“Nemamo naš luk, nema ga, niti se sadi dovoljno pa moramo da uvozimo. Ovolike cene ne pamtim, a toliko godina prodajem na pijaci. Kupci često pokušavaju da smanje cenu ili kupuju na komad, a kroz šalu kažu da im  suze idu ne od samog luka, već i od cena”, kazao je prodavac na jednoj pijaci.

Prema pisanju nekih medija, struka kaže da je uvoz uglavnom iz Egipta, Holandije, Nemačke i Kirgistana.

Crni luk može se koristiti kao začin i hrana, a još od davnima poznat je po svom lekovitom dejstvu. Smatra se da je crni luk poreklom iz Azije, ali se gaji i koristi u ishrani  celom svetu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. To sto je krompir 250 i crni luk 200 dinara, poljopri vrednik je tu robu prodao kad je bila berba.Krompir25 i crni luk 25 din.Ko to pravi i zaradjuje zna se.To su preprodavci.Drzava bi trebala da zastiti poljoprivrednike i potrosace.

  2. Preterali su ga sa cenama. Banane i naradndze uvozimo sa drugih kontinenata i jeftinije su nego luk,krompir,krastavac,paprika ili paradajz koji ovde sade nasi ljudi.Posle iim kriv djavo kad neko uveze iz susednih drzava po nizoj ceni.Stvarno je sramota da se ovi nasi nabrojani proizvodi prodaju po ovakvim cenama koje su duplo vece od realnih pa i troduplo.Doci ce vreme kad ce ponovo da ga prosipaju po putevima ali sami su krivi.Nece imati ko da kupuje vise po ovakvim cenama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com