Društvo

Celodnevna nastava pod znakom pitanja, boravak “ostaje”

Svake godine priča se o ukudanju produženog boravka i celodnevne nastave, ova priča aktuelizovana je i ovog juna.

Dragan Gejo, načelnik Sekretarijata za školstvo kaže da su takve najave nerealne, jer niko nikada nije rekao da će da se ukinu već da Ministarsvo prosvete, razmatra mogućnost opravdanosti finansiranja celodnevne nastave.

U Nišu u samo pet škola postoji celodnevna nastava i to u školama: Car Konstantin, Branko Miljković, Radoje Domanović, Ratko Vukićević i Dositej Obradović. Druge niške osnovne škole imaju produženi boravak ili samo redovnu nastavu.

“Ministarstvo prosvete je samo najavilo da razmatra mogućnost da dalje ne finansira – celodnevnu nastavu u trećem i višim razredima. Ovo je samo najava i početak procesa razmatranja ove mogućnosti, to ne znači da se ukida celodnevna nastava ili produženi boravak kako su neki mediji preneli. Mi smo nedavno imali sastanak i ja sam zamolio direktore škola koje imaju celodnevnu nastavu, da ostanu koji minut duže kako bi im najavio namere ministarstva, ne i odluku. Njima je savetovano da razmisle kako bi dalje organizovali nastavu ”, kaže Gejo za Niške Vesti.

Divna Stevanović, direktorka OŠ “Ratko Vukićević” koja postoji u Nišu više od pola veka, kaže da oni već godinama unazad imaju produženi boravak i celodnevnu nastavu ali da je ove godine nastao nesklad u razumevanju zakonskog Pravilnika i Stručnog uputstva.

Ona dodaje da je ova niška škola samo prošle godine imala potrebu da organizuje i treće odeljenje u prvom razredu koje je imalo celodnevnu nastavu – time potvrđuje da potreba postoji.

“Mi trenutno pripremamo dokumentaciju kako di dobili saglasnost da i naredne školske godine u našoj školi imamo celodnevnu nastavu u trećem razredu. Kada nam bude gotov elaborat, njega šaljemo Sekretarijatu, koji upućuje prosvetnu inspekciju u školu i nakon njihovog mišljenja o dozvoli, Ministarstvo prosvete u Beogradu razmatra i donosi odluku”, kaže Stevanović.

Načelnik Gejo kaže da je najverovatnije tu i nastao problem jer mnoge škole nemaju verifikaciju od ministra već samo od nekih prosvetnih savetnika.

U narednom periodu očekuje se da se ministarstvo konačno izjasni o namerama da dalje pokriva troškove celodnevne nastave ili će u suprotnom to finansiranje biti obezbeđeno od strane grada, ako grad bude raspoložen da to prihvati.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com