Društvo

ČELIČNA KRILA ponovo GRME iznad Niša

U okviru redovne letačke obuke, vazduhoplovi 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije u petak 3. avgusta nadletaće područje Niša i juga Srbije.

Vazduhoplovi će leteti u ranim jutarnjim časovima.

98. Vazduhoplovna brigada je namenjena za vatrenu podršku jedinica Kopnene vojske, prevoženje vazdušnim putem, izviđanje iz vazduha, kao i za borbeno i logističko obezbeđenje sopstvenih i pridodatih avijacijskih jedinica.

Naoružanje 98.brigade

  • avioni tipa J/NJ-22 i IJ/INJ-22 (izviđačka varijanta),
  • helikopteri tipa gazela,
  • avioni tipa AN-2TD,
  • helikopteri HT-40, HN-42/45M i HO-42/45,
  • protivavionski topovi 40mm L–70 bofors,
  • prenosni raketni sistemi 9K38M šilo.

Tradicije 98. brigade

98. vazduhoplovna brigada nastala je integracijom jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane baziranih na aerodromima Lađevci i Niš: 161. i 285. vazduhoplovne baze, 98. lovačko-bombarderskog i 119. helikopterskog puka i jednog odeljenja 353. izviđačke avijacijske eskadrile.
Dan 98. vazduhoplovne brigade obeležava se 28. novembra. Tog dana 1949. godine formiran je 198. jurišni puk, čiji je naslednik 98. lovačko-bombarderski avijacijski puk, koji ima najdužu tradiciju od svih jedinica koje su ušle u sastav sadašnje brigade. To je bila i najstarija formirana jedinica u nekadašnjem ratnom vazduhoplovstvu i protivvazdušnoj odbrani.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com