Kultura

Ćele-kula, i ove godine najposećeniji objekat Narodnog muzeja, biće zatvorena na nedelju dana zbog radova

Ćele-kula biće zatvorena za posetioce od 12. do 19. oktobra, zbog uređenja i krečenja unutrašnjosti objekta, poručili su u Narodnom muzeju Niš.

Prema rečima direktora Narodnog muzeja Nenada Spasića Ćele-kula nije krečena desetak godina. S obzirom na svoju visinu vrlo je komplikovana za izvođenje radova u unutrašnjosti.

„Mora da se sama kula sa lobanjama zaštiti vrlo kvalitetno, da se formira skela i da se prekreči iznutra, barem dva puta.  Prosto rečeno da malo upristojimo prostor“, rekao je Spasić.

Iako sa manje posetilaca nego što je uobičajeno prethodnih godina, zbog epidemije virusa korona, Ćele-kula je i ove godine najposećeniji objekat Narodnog muzeja.

„Ćele-kula apsolutno domirina, pedeset odsto poseta je u Ćele-kuli“, istakao je Spasić.

Prema podacima Narodnog muzeja, u prva dva meseca ove godine prosečno u proseku je bilo oko 1120 posetilaca. Tokom marta meseca, kada je i počela epidemija korone, taj broj je spao na 570, dok u aprilu nije bilo poseta u objektima Narodnog muzeja, pa samim tim ni u Ćele-kuli.

„Od sredine maja se ponovo beleže posetioci, njih 362. Septembra meseca Ćele-kulu su posetile 1702 osobe. U avgustu mesecu Ćele-kula je imala skoro dve i po hiljade posetilaca“, rekao je Spasić.

Prethodnih godina mesečno je Ćele-kulu u proseku posećivalo oko dve hiljade turista. Spasić dodaje da su ove godine, od kad je krenula epidemija virusa korona, agencije koje obilaze objekte Narodnog muzeja povukle vaučere i nema organizovanih poseta.

„Ovo su individualne posete koje nisu za potcenjivanje. Mi ćemo biti srećni ako sopstvene prihode realizujemo na nivodu od 30 odsto. Recesija se desila svuda, pa i kod nas, ali mi težimo da realizujemo trećinu svojih prihoda“, zaključio je direktor Narodnog muzeja Nenad Spasić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com