Društvo

Carstvo gurmanluka na izletištu kod Vrežinskog bazena

„Zalogaj juga“ naziv je tradicionalnog prvomajskog okupljanja ugostitelja regiona, održano je u Nišu, u organizaciji Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša. Cilj manifestacije je promocija pripremanja hrane pod vedrim nebom po starim recepturama prilagođenim modernom vremenu.

Više desetina učesnika nadmetalo se pripremajući roštilj, jela nacionalne kuhinje i jela iz kotlića. Na omiljenom izletištu pored Nišave u Donjoj Vrežini prikazano je carstvo gurmanluka sa područja Sokobanje, Ćićevca, Bele Palanke, Svrljiga i Niša.

 

Hrana je hobi, strast, profesija, ponekad uteha, ali svakako je njeno pripremanje pod vedrim nebom i na otvorenoj vatri jedinstven doživljaj.

„Učestvujemo iz čistog zadovoljstva. Naš tim nije mali. Cela porodica učestvuje u spremanju, a tu su i prijatelji. Neko secka povrće, neko začine, ribu, neko priča viceve, ja nadgledam kotlić, najvažnije je da svi uživamo“, kaže Aleksandar Marinković iz Udruženja Nišava naša reka, inače glumac niškog Narodnog pozorišta.

Ovaj veseli tim poneo je zlatni pehar za kategoriju kotlić. Srebrom se okitio Aleksandar Miljković, a bronzani pehar pripao je Srđanu Lazareviću.

U kategoriji roštilj najveći broj poena i zlatni pehar uručen je timu Roštilj kod Đure iz Niša, srebrni timu kafane Špaj iz Crvene Reke, a bronzani pehar poneo je Miodrag Mandić iz Niša.

Nekoliko vrsta specifičnih salata karakterističnih za makedonsku kuhinju, pecivo, kolači kao i neizbežna pastrmalija, bili su dovoljni da timu Udruženja Makedonaca Vardar iz Niša donese zlatni pehar u kategoriji nacionalna kuhinja.

Sudije su odlučile da srebrni pehar ponese tim Udruženja Zajedno do svetlosti iz Svrljiga, dok je udruženje žena Etno S Čitluk Sokobanja osvojilo bronzani pehar.

„Da bi jelo pobedilo treba da zadovolji više kriterijuma – da ima malo ljutog, da je dovoljno slano, dobro ukuvano i lepo servirano. Treba da ima smisao starog jela, jer stara tradicija se mora poštovati. Možemo dodavati ponešto moderno, ali nikad ne smemo pobeći mnogo daleko“, otkrio je predsednik ovogodišnjeg sudijskog tima Vuko Mitrović predsednik Federacije šefova kuvara Crne Gore.

Sve takmičare ocenjivali su profesori Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša, Ranka Petković i Veljko Stefanović, dugogodišnji ugostitelji Predrag Stanković Mrnjak iz Pirota i Nikola Kokan Mandić koji je i predsednik skupštine Udruženja UTP Niš.

Specijaliteti koji su pripremani na manifestaciji Zalogaj juga mogli su da degustiraju izletnici koji su Međunarodni praznik rada slavili u prirodi.

„To nam je i bio cilj, a vidim da se to dopalo i njima. Prvomajski uranak decenijama provodimo u prirodi, uglavnom pripremamo roštilj a ovoga puta su imali priliku da svoje gurmanske apetite zadovolje još ponekim specijalitetom i da se upoznaju sa onim što mi radimo“, kazala je Ančica Dimitrijević predsednica Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Pokrovitelj manifestacije je GO Pantelej koja je pomogla da se prostor na kojem je takmičenje održano pokosi i uredi, u čemu su učestvovali i članovi Udruženja građana Nišava naša reka Donja Vrežina.

„Ovaj deo obale Nišave je biser našeg grada, nešto kao Central park u Njujorku gde Nišlije vole da dođu. Ovde svakodnevno viđamo hiljade ljudi koji trče, šetaju, meditiraju. Ovako čisto treba da bude uvek, ali to malo i od nas zavisi“, kažu u ovom udruženju.

Manifestacija Zalogaj juga održana je po 11. put, a posvećena je preminulom Zoranu Miraševiću, pokretaču ove i brojnih drugih gastronomskih manifestacija, osnivaču i dugogodišnjem predsedniku Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša. Njeg rad i njegovo delo jesu sinonim gastronomije ovog podneblja i pokretačka snaga u svemu što udruženje postiže poslednjih 16 godina.

Izletište u Donjoj Vrežini jedno je od brojnih na teritoriji GO Pantelej koje je pred praznik uređeno.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com