Društvo

ČUDESNE HEKLANE HOBOTNICE za prevremeno rođene bebe

Heklane hobotnice nisu igračke, već medicinska pomagala – kaže Jasmina Veber koja je u Nišu i Srbiji pokrenula ovu lepu humanu priču.

Ove hobotnice pomažu prevremeno rođenim bebama da prve dane života u inkubatoru mnogo lakše prežive, jer je upravo ovaj period vrlo stresan za ove mališane, kažu dame iz niškog Udruženja “Hobotnice čudesnice”.

Foto: Niške Vesti

“Majušne bebe se prvo uhvate za jedan pipak ove hobotnice i to ih asocira na maminu pupčanu vrpcu, tako beba stiče utisak da je još uvek u majčinom stomaku”, kaže Veber.

Ovu ideju Jasmina neguje godinama unazad, nekada je bila skoro usamljena u ovom poslu danas pomažu mnoge umešne dame, mada kaže nije potrebno neko posebno znanje kada je heklanje u pitanju.

Ove hobotnice nastale su u Danskoj ali se njihova primena brzo proširila na čitav svet. Odlični komentari lekara, ohrabrili su žene da ove hobotnice i prave.

“Heklane hobotnice prave se isključivo od čistog pamuka, pune silikonskim punjenjem i imaju tačno određene mere, gde pipci ne smeju da budu duži od 20 centimetara. Sve se nosi na sterilizaciju i tako čiste dopremaju se do prevremeno rođenih beba“, kaže Veber.

Trenutno u Srbiji ove hobotnice izrađuje 504 žene, u Nišu ih ima na desetine.

Foto: Niške Vesti; Suzana Petrović i Jasmina Veber

“Potrebno je samo nekoliko sati da se izradi jedna ova hobotnica. Mi ih radimo sa toliko ljubavi da prosto sati prolete i hobotnica je već tu. Pozivamo sve humane dame da nam se pridruže”, kaže Suzana Petrović.

Ove heklane hobotnice nisu namenjene deci koja su rođena u terminu već isključivo prevremeno rođenim bebama.

“Ove naše originalne hobotnice ne možete da kupite na pijaci jer se one ne prodaju, mi njih poklanjamo. Donatori koji žele da nam pomognu oni nam poklanjaju konac a pare ne uzimamo. Pomažu nam puno i doniraju materijal oni ljudi gde i kupujemo konac (Gaga i sinovi) i antialergijsko punjenje”, kaže Jasmina Veber.

Više o heklanim hobotnicama možete da saznate i na Facebook stranici niškog Udruženja “Hobotnice čudesnice”.

Foto: Niške Vesti

Udruženje “Hobotnice čudesnice” je doniralo odeljenju neonatologije Dečije interne klinike Kliničkog centra Niš, hobotnice za bebe, heklane kapice, čarape i ćebad.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com