Kultura

Čak sedam romana pisca Miloša Petkovića u izbornoj lektiri Čitalića

Obrazovno-vaspitni projekat za razvijanje veština čitanja, razumevanje pročitanog i pismeno izražavanje  „Čitalići“ uvrstio je čak sedam romana niškog pisca Miloša Petkovića na čitalački spisak za 2022/2023. godinu za osnovce i srednjoškolce.

Petkovićevi romani “Bajka o Noćurku i Danici” (Medivest) i tetralogija „Patuljci i vile“ (Proleće, Leto, Jesen i Zima) u izdanju Pčelice našli su se na spisku za mlađe osnovce, dok su romani „Usnuli zmajevi“ (Laguna) i „Perunov hroničar“ (Edicija Fantazija) našli svoje mesto na spisku za srednjoškolce. Ovo nije prvi put da su romani Miloša Petkovića, pisca fantastike, uvršteni u lektiru Čitalića.

Miloš Petković, pisac

„Ukazana mi je velika čast, nisam ni sanjao da će se ovo desiti, naročito ne u ovoj meri, a važim za maštovitog čoveka i pisca“, navodi Miloš Petković za Niške Vesti i dodaje: „Radujem se jer će se deca upoznati sa mojim stvaralaštvom ali i sa našm mitologijom koja dominira u mojim pričama. Naravno, zahvalan sam Čitalićima na ovoj nagradi.“

Miloš Petković je nedavno obeležio veliki jubilej: objavljen je njegov 20. roman „Kerber – Hronike troglavog psa“, i to u godini kada niški rok sastav proslavlja 40. godina postojanja. Iza toga, Propolis Books objavio je novu knjigu za decu i mlade Miloša Petkovića „Bili smo zmajevi“ koju je ilustrovao Dobrosav Bob Živković. Oba dela Petković je promovisao na Sajmu knjiga u Beogradu.

„Ocenio bih Sajam veoma uspešnim, naročito jer ga nije bilo prethodne dve godine. Samo pojavljivanje na Sajmu sa kompletnim sastavam Kerbera je proteklo u znaku sinergije koju volim, dok je roman „Bili smo zmajevi“ privukao veliku pažnju dece i mladih“, rekao je Miloš Petković.

Ove knjige biće predstavljene i na Sajmu knjiga u Nišu koji počinje 26. novembra.


Tekst je deo projekta “Oni su najbolje iz Niša”, koji je sufinansiran od Grada Niša – Gradske uprave za društvene delatnosti, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2022. godinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com