Društvo

Čak 99 odsto ptica u niškom kraju strogo zaštićeno

Većina vrsta ptica koje se nalaze na području Niša, njih skoro 99 odsto, strogo su zaštićene vrste, a neke od njih su poprilično retke, izavio je Ivan Medenica iz Zavoda za zaštitu prirode na tribini „Očuvanje biodiverziteta – društveni aspekti i građanski aktivizam“ održanoj u niškom Medija i reform centru.

Medenica je rekao da su ptice ugrožene aktivnošću čoveka, kako onih koje su bile u nekom istorijskom momentu, a i sadašnjim aktivnostima.

„Neke ptice su i ranije bile retke, ali su intenziviranjem čovekovih aktivnosti postale još redje“, kazao je Medenica.

On je dodao da najveću pretnju za prirodu u ovom kraju predstavlja širenje naseljenih mesta i čovekove aktivnosti koje su pre svega usmerene na eksploataciju resursa, pre svega šuma, voda i kamenoloma.

„To su aktivnosti koje su usmerene na osiromašenje eko-sistema, a to sa sobom povlači smanjenje prostora na kome će se gnezditi i živeti ptice i druge životinje“, rekao je Medenica.

Aktivista Pokreta „Odbranimo reke Stare Planine“ Goran Tokić rekao je da derivacione mini hidrocentrale i dalje niču u Srbiji „kao pečurke posle kiše“, a iz Ministarstva za zaštitu životne sredine i Vlade nema jasne naznake da će to zaustaviti.

„Trenutno se zaustavlja jedan po jedan projekat, kada gradjani Srbije zasuku rukave i kada institucije poput Zavoda za zaštitu prirode krenu da rade svoj posao onako kako znaju i žele, a ne onako kako im neko diriguje. Globano, velikog rešenja nema, ima malih, sitnih pobeda, koje će možda da vode ka tome da ne bude izgradjeno 850 MHE nego recimo 200“, istakao je Tokić.

On je kazao da je Zavod za zaštitu prirode sprečio gradnju mini hidrocentrale na Toponičkoj reci, ali se MHE gradi na Koritničkoj reci kraj Bele Palanke.

Tribina „Očuvanje biodiverziteta – društveni aspekti i građanski aktivizam“ održana je povodom 22. aprila Dana planete Zemlje. Na skupu su govorili i Slaviša M. Stamenković sa Departman za biologiju i ekologiju, PMF Niš, Bojan Mitić, inženjer šumarstva JP „Srbijašume“ i Olivera Milošević iz Ekološke organizacije „Zeleni ključ“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com