Društvo

Čak 90 odsto sedamnaestogodišnjaka je konzumiralo alkohol

Neformalna grupa Niških srednjoškolaca pod nazivom „NI.šta..teško…“ je u oktobru mesecu sprovela anketu na uzorku od 200 srednjoškolaca u kojoj su pitali svoje drugare, maloletne srednjoškolce iz Niša o njihovim iskustvima sa alkoholom.

Rezultati istraživanja su pokazali da kod uzrasta od 15 godina 77 odsto mladih je do sada pilo alkohol, i to 66 odsto devojčica i 82 odsto dečaka. Kod uzrasta 17 godina 90 odsto mladih je pilo alkohol i to 89 odsto dečaka i 91 odsto devojčica.

‘’Istraživanje je pokazalo da mladi počinju da piju alkohol sa 10 godina, 5 odsto njih je to reklo, a najčešće počinju da piju sa 13 godina, sa 14 godina 23 odsto njih konzumira alkohol i sa 15 godina 20 odsto’’, kažu ovi mladi istraživači.

Dodaju da najveći broj njih konzumira pivo, potom vino i žestoka pića.

‘’Na pitanje koliko često piju, 57 odsto maloletnika se izjasnilo da pije retko, 22 odsto se izjasnilo da pije jednom nedeljno a 10 odsto da pije par puta nedeljno. Roditelji znaju da oni piju kod 85 odsto maloletnika, a 71 odsto je onih koji piju kaže da im roditelji to ne dozvoljavaju. Otvoreno na temu alkohola sa roditeljima može da priča 78 odsto maloletnika’’, kažu u „NI.šta..teško…“.

Do sada je pijano bilo 40 odsto maloletnika od onih koji piju, a prvo pijanstvo su neki od njih imali već sa 12 godina. Najčešće im se prvo pijanstvo desilo sa petnaest godina. Od onih koji sada imaju 15 godina i piju svaki treći je do sada bio bar jednom pijan.

‘’Određene zdravstvene probleme, trovanje, nesvestica, jaka glavobolja, uzrokovane alkoholom je do sada imalo 7 odsto onih koji piju a samo 1 odsto je zbog toga morao kod lekara. Alkohol se pije uglavnom u društvu ali 22 odsto maloletnika se izjasnilo da piju i kad su sami. Iako je zakonom zabranjeno prodavanje alkohola maloletnicima, čak 80 odsto onih koji piju kažu da bez problema nabavljaju alkohol u prodavnici ili im se služi u kafiću’’, objašnjavaju rezultate svog istraživanja u „NI.šta..teško…“.

Maloletnici piju alkohol uglavnom zato što im prija i zato što ih opušta, čak 65 odsto njih je to potvrdilo svojim odgovorima.

‘’U narednom periodu planiramo da rezultate istraživanja prezentujemo svojim vršnjacima kroz organizovane sastanke đačkih parlamenata, i kroz kampanju gde ćemo srednjoškolce iz Niša podelom edukativnog materijala upoznati sa rezultatima istraživanja i edukovati ih na temu opasnosti od konzumiranja alkohola’’, kažu ovi srednjoškolci.

Volontersku akciju „BEZalkoholNI FazON“ organizuje neformalna grupa “NI.šta..teško…” u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, Centrom za građansko delovanje, Timom42, Empower-om i Pokretom gorana Vojvodine. Ova akcija je finansirana kroz program Mladi su zakon Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com