Društvo

Čairski paun od cveća dobija nove lepše boje

Cvetni paun, zasađen lane u niškom parku “Čair” ispod koga je biljkama ispisano – Ja volim Niš, zbog pumpe koja je bila u kvaru i sistema za navodnjavanje, nedavno je “uvenuo”. Međutim, iz JKP “Mediana” stižu lepe vesti, ekipe su na terenu, a kako kažu, paun bi već u petak mogao da zasija u punom sjaju.

Skulptura pauna postavljena iza Dečijeg centra, održava se sistemom kap po kap, osvetljena je tokom noći i pokrivena je video – nadzorom.

Paun u Parku “Čair”; Foto: Niške Vesti

“Ekipe su na terenu, uveliko se radi popunjavanje zemlje oko same figure pauna. Nažalost, desilo se da sistem za navodnjavanje nije funkcionisao. Pustili smo kroz sistem mešavinu sirćeta i sode bikarbone, te se nadamo da je to uspelo da skine kamenac. Sađenjem cveća i zelenila oko pauna, vratićemo mu stari izgled, a biljkama oko njega, biće ispisano – Ja volim Niš.  Završetak radova očekuje se do petka”, kazao je za Niške Vesti Mihajlo Miljković, direktor Sektora zelenilo u JKP “Mediana”.

Postoji verovanje da je paun simbol dugovečnosti i ljubavi, dobar znak za uspešne odnose i posao. U nekim drevnim kulturama paun je smatran simbolom lepote, blagostanja, duše i mira, a sama lepota pauna prikazana je u mnogim hramovima i kraljevskim vrtovima.

Foto: Niške Vesti

U Hrišćanstvu paun predstavlja Hrista koji sve vidi jer su šare na njegovom repu, kako se veruje, zapravo njegove oči. Kaže se da je paun ptica sa 100 očiju. Pošto mu meso, po verevanju, ne truli, on je i simbol besmrtnosti.

Drevno znanje često predstavlja pauna kao simbol vernosti, jer je će umreti od tuge ili zauvek ostati sam, ako izgubi partnera. Pronalaženje paunovog pera donosi sreću, sklad, spokoj i mir.

Sve ovo dobro znaju u JKP “Mediana” i zato su svim snagama rešili da popularnom Čairskom paunu “udahnu novi život”.

Na radost mališana on će uskoro biti onaj stari…

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com