Društvo

Čabarkapa: Stanje u novinarstvu nikada nije bilo ovako teško

Dugogodišnja novinarka Večernjih novosti i predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa stava je da stanje u novinarstvu nikada nije bilo teško kao što je danas. Novinari su nekada bili mnogo slobodniji, a Čabarkapa dodaje da za svoja prava novinari moraju sami da se izbore.

“Od kada sam ja počela da se bavim ovim poslom novinarstvo se mnogo promenilo. Novinari su bili mnogo slobodniji i mogli su profesionalno da rade svoj posao. Postojala je mnogo drugačija vrsta izražavanja, govor mržnje nije postojao. Niste mogli da objavite reči koje su neprikladne”, rekla je Čabarkapa za Niške Vesti.

Uvek je, dodaje ona, bila obavezna i druga strana priče. Ukoliko je nema, novinar je bio dužan da u tekstu dokaže da je pokušao na svaki način da stupi u kontakt sa drugom stranom, koja nije želela da odgovori.

“Takođe nismo objavljivali samoubistva. Nije se na taj način pisalo o crnoj hronici. To je bila jedna ugledna profesija. Bilo je umeće pisati da ljudi razumeju. Sve je moglo da se kaže, ali na jedan potpuno drugačiji način”, kazala je Čabarkapa.

Dodaje i da stanje u novinarskoj profesiji nikada nije bilo teško kao što je danas, a razlog tome vidi u izuzetno teškoj socijalno-ekonomskoj situaciji. Ne može postojati sloboda izražavanja, ako novinar nije u situaciji da odbrani svoj lični integritet.

“Iskreno, čini mi se, da nikada nije bila ovolika nesolidarnost u našoj profesiji. Svi trče da ostvare svoje interese, a sve se svelo na projektno finansiranje, na podelu para. Jednostavno jedno ružno vreme u novinarstvu”, poručula je Dragana Čabarkapa.

Ona je istakla da je svaka vlast oduvek želela da kontroliše medije, da je to u njenoj prirodi. Od novinara zavisi koliko su spremni da se organizuju i sa time izbore.

“Kažu mnogo smo daleko od evropskih zemalja. Mislim da nije tako. U Danskoj su novinari sindikalno organizovani. Ni jedan zakon ne može da se promeni ili donese, a da se novinari i medijski radnici za to ne pitaju”, kazala je Čabarkapa.

Onog momenta kada i ovde novinari budu spremni da se bore za svoja prava, moći će za njih i da se izbore, zaključila je Dragana Čabarkapa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com