Društvo

Bulatović : Niš je grad budućnosti

Povodom druge godišnjice od formiranja aktuelne gradske izvršne vlasti, Gradonačelnik Niša Darko Bulatović dao je intervju dnevnom listu Politika.

Intervju prenosimo u celosti.

– U prethodne dve godine postignuti su značajni rezultati u razvoju, smanjena su enormna dugovanja i broj nezaposlenih, ali i stvoreni uslovi za dalji razvoj, kaže gradonačelnik Darko Bulatović

Od 11.jula 2016.godine, kada je posle prolećnih izbora pre dve godine formirana aktuelna izvršna gradska vlast, u Nišu su postignuti veoma značajni rezultati na planu razvoja i unapređenju života građana. Ovo je za Politiku rekao gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je posebno istakao da je Niš u realativno kratkom vremenskom periodu umnogome promenio svoj izgled, što se može videti na svakom koraku i „golim okom“. Niš je opet, naglašava Bulatović, pokretač svih i najznačajnih privrednih, kulturnih i sportskih zbivanja na srpskom jugu i jugoistoku i na najboljem je putu da opet bude lider razvoja ovog dela naše zemlje.

-U protekle dve godine velikim delom sopstvenim angažovanjem i izvanredoj saradnji kojugrad ima sa državnim organima i ministarstvima u vladi Srbije i, posebno, zahvaljujući svesrdnoj podršci svojevremeno premijera, a sada predsednika Srbije Aleksnadra Vučića, najviše smo postigli na planu privrednog razvoja. Zbog toga je nedavno Niš od Nacionalne alijanse za ekonomski razvoj NALED-a i Razvoje agencije Srbije, u kojem je svojevremeno predsednik Upravnog odbora bila aktuelna premijerka Ana Brnabić, proglašen šampionom lokalnog razvoja. Ovo priznanje pripalo nam je za najbolju praksu u privlačenju stranih investitora. Zahvaljujući tome u potpunosti je promenjen privredni ambijent u Nišu – otvoreni su nove fabrike i proizvodni pogoni, smanjen je broj nezaposlenih kojih je sada oko 26.000, a 2012.godine čak deset hiljada više sugrađana bilo je bez radnih mesta. Već krajem ovog leta očekujemo najavljen dolazak novih investitora u Niš. Istovremeno uspeli smo da se oslobodimo balasta ogromnog duga nastalog zbog neplanskog trošenja novca iz gradskog budžeta i, koji je, poznato je, pre dve godine iznosio preko 50 miliona evra. Rigoroznom štednjom, dobrim planiranjem, povećanjem prihoda i smanjenjem rashoda i uz značajnu finansijsku podršku države našem budžetu, smanjili smo dug grada za oko 2,5 milijarde dinara, a da ni u jednom trenutku nismo prestali da izvršavamo sve svoje redovne obaveze. I, što je najbitnije, Niš se više nije zaduživao.

Značajni rezultati u Nišu, naglašava Bulatović, postignuti su u svim oblastima života i rada:
-Niš se aktivno uključio u početak realizacije železničkog Koridora 10, unapređeno je poslovanje aerodroma uz rekordno povećanje broja putnika, skoro sva gradska javna preduzeća i ustanove posluju bez problema kakvih je doskora bilo. Otvoren je i uveliko radi novi Klinički centar, obnovljen je Dom zdravlja, najveća ustanova primarne zaštite u Srbiji. U saradnji sa Univerzitetom Niš mnogo se radi na aktiviranju obrazovnih potencijala i zahvaljujući tome Niš je već visoko pozicioniran kao jedan od najvećih centara razvoja naprednih tehnologija u Srbiji. Paralelno s tim razrešeni su brojni problemi u komunalnom sistemu i saobraćajnoj infrastrukturi, kao i na planu dečije i socijalne zaštite, a u kontinuitetu se rešavaju svi problemi građana za koje se obezbeđuju bolji uslovi za život i veći standard.

Na kraju je gradonačelnik Niša posebno istakao da se sve čini kako bi se bez zastoja nastavio razvoj grada i okoline:

-Moram da istaknem da je zbog sveukupnog delovanja na izlasku iz dugogodišnje krize i pozitivnih rezultata na stvaranju uslova za dalji razvoj, gradu stigla nagrada i od britanskog „Fajnešl tajmsa“ (Financial Times-a) koji je Niš proglasio za „Evropski grad budućnosti“. A na listi Svetske banke naš grad je po vremenu čekanja na dobijanje građevinskih i drugih dozvola, ubedljivo najbolji i prvi, čime Niš daje pun doprinos politici srpske vlade na privlačenju investicija i ekonomskom razvoju. To nas, kao i neprestana podrška koju imamo od republičkih organa i ljudi koji vode Srbiju i najviše obavezuje da ne smemo da stanemo, rekao je Darko Bulatović u razgovoru za Politiku povodom druge godišnjice formiranja aktuelne izvršne vlasti u Nišu.

Toma Todorović, Politika

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com