Društvo

BULATOVIĆ: ”Nauk nije bauk” ne sme prestati da postoji

Jedna od najpoznatijih naučnih manifestacija koja se u kontinuitetu održava svakog proleća od 2009.godine i po kojoj je grad Niš postao još poznatiji ne samo u našoj zemlji već i u inostranstvu, Festival „Nauk nije bauk“, neće biti ugašena, ni prekinuta, kaže gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Iako je u Gimnaziji „Svetozar Marković“ pre nekoliko dana objavljena odluka da se naredne godine festival ne održi i da se započne sa pripremom novog koncepta za neki naredni period i posle pauze u organizovanju, nakon sastanka i razgovora gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i direktora ove renomirane obrazovne ustanove Marjana Mišića, doneta je odluka da festival nastavi redovno da se održava uz veću podršku grada.

”Festival Nauk nije bauk, po kojem je naš grad postao prepoznatljiv i na kojem su tokom cele prethodne decenije promovisana i predstavljana naučna dostignuća, ostvarenja i inovacije u naprednim tehnologijama, ne sme da prestane da postoji. Grad Niš kao grad naprednih tehnologija, univerzitetski grad, grad znanja, neće dozovoliti da se jedna takva manifestacija ugasi, čak naprotiv, podržaćemo da ona u budućnosti bude još veća i značajnija. Ulaganje u obrazovanje, u nauku, u mlade ljude, jeste naše trajno opredeljenje. Shvatili smo da festival zaslužuje ne samo bolju finansijsku podršku, već i angažovanje većeg broja ljudi, ne samo iz škole već i iz grada i gradskih organa i spremni smo da pružimo svaku vrstu pomoći. Iz tog razloga sugerisali smo da se manifestacija ne prekida, već da se sa organizovanjem festivala „Nauk nije bauk“ nastavi već sledećeg proleća”, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

U prethodnih deset godina, uz oduševljenje sadržajima i dostignućima mladih u nauci, više od 100.000 ljudi iz Srbije i inostranstva posetilo je „Nauk nije bauk“, rekao je direktor Gimnazije „Svetozar Marković“ Marjan Mišić, posebno istakavši da će uz podršku Grada ova manifestacija dobiti novi oblik i mnogo šire dimenzije.

”Moram da priznam da nas je iznenadila pažnja i zabrinutost zajednice kada smo rekli da naredne godine neće biti Festivala. Moram da naglasim da mi nismo želeli da ugasimo Nauk nije Bauk, već da jednostavno napravimo pauzu i uspostavimo novu koncepciju. Gradonačelnik nas je pozvao i obećao bezrezervnu podršku Grada, i nakon razgovora sa ostalim partnerima i učesnicima u ovom projektu, svesni odgovornosti koju imamo, dogovorili smo da odmah krenemo u pripremu novog, 11. festivala. Zbog obimnih priprema koje zahtevaju više vremena, Nauk nije bauk neće biti održan marta, već najverovatnije krajem maja, a još razmišljamo i o lokaciji. Verujemo da ćemo na pravi način uspeti da odgovorimo na sve nove izazove u nauci, ali i da stvorimo uslove kako bi smo sa potpuno novim sadržajima i dostignućima mladih dočekali sledeći „Nauk nije bauk“, rekao je direktor Marjan Mišić.

Očekuje se da će pomoć na očuvanju ovog već tradicionalnog festivala nauke u Nišu pružiti i Ministarstvi prosvete i nauke Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com