Društvo

Bulatović: Dobitnici priznanja povodom Dana državnosti su spoj tradicije i budućnosti grada

Veljko Đurić i Narodna biblioteka “Stevan Sremac” ove godine primili su priznanja za Dan državnosti od predsednika Republike Srbije. Tim povodom gradonačelnik Niša Darko Bulatović, primio je u Gradskoj kući Sonju Šuković, direktorku niške Narodne biblioteke i Veljka Đurića, koji je ujedno i najmlađi odlikovani pojedinac.

Gradonačelnik je istakao da je grad Niš ponosan što ove godine ima dva dobitnika najviših državnih priznanja povodom Dana državnosti.

Foto: P. V.

“Ono što je značajno jeste da smo imali i čast da možemo, kao grad, da predložimo jednu instituciju sa dugom tradicijom i istorijom i, pre svega, značajem za kulturu i grad. U istom trenutku imali smo priliku i čast da predložimo mladost i budućnost, Veljka, koji već svojim rezultatima sa 15 godina opominje, a onda i pruža šansu da kao odgovorno društvo, u korak s vremenom i događajima, možemo ispratiti i njegova, ali i očekivanja mladih generacija koje dolaze”, poručio je gradonačelnik Bulatović.

Veljko je učenik prve godine Gimnazije “Svetozar Marković i već sa 15 godina ispisao je bogatu takmičarsku istoriju koju je upotpunio velikim brojem nagrada.

Foto: P. V.

“Pre svega želim da istaknem da mi je izuzetna čast zato što sam najmlađi dobitnik ovog priznanja, od kako se ona dodeljuje. Upravo je ta stvar jedan veliki podsticaj da moj rad u budućnosti bude još veći i da sva ta priznanja, koja budu dolazila, prihvatam sa još većom srećom i pozitivnijim emocijama. Naravno, ovo nije samo jedna nagrada i neka stvar koja će me zaustaviti, već je samo usputna stanica i istovremeno dolazi kao obaveza koja mi nagoveštava da u budućnosti moram još vrednije i napornije da radim i da postižem još veće rezultate. Upravo zbog toga želim da se zahvalim gradu i gradonačelniku koji su me predložili za ovako jednu respektabilnu nagradu, ali i svim ljudima koji su prepoznali moj talenat i potencijale”, izjavio je Veljko Đurić.

Sonja Šuković, poručila je da je Narodna biblioteka u svojoj dugoj istoriji imala srećne trenutke, ali je orden koji su dobili za Sretenje od posebnog značaja.

Foto: P. V.

“U poslednjih par godina imali smo jakog zaštitnika i čoveka koji je prepoznao značaj kulture. Jer kultura nagrađivanja i isticanja društvenih vrednosti ne sme biti na začelju. U poslednjih par godina smo zahvaljujući podršci grada Niša i gradonačelnika imali jednu renesansu, da tako kažem, koja je jako vidljiva. Od radova i kapitalnih investicija kao što su fasada i starog i novog dela biblioteke, uređenja dečijeg odeljenja, nabavili smo vitrine za zaštitu stare i retke knjige i tom prilikom po prvi put prezentovali građanima ono što je kapitalna vrednost niške biblioteke i niških fondova”, izjavila je direktorka Narodne biblioteke.

Ona se zahvalila i istakla da ne bi biblioteka bila jaka da nije imala podršku svog grada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com