Društvo

Bulatović: Bolje vreme za Nišlije, više radnih mesta

2 hiljade Nišlija zaposlilo se u turskoj fabrici “Aster tekstil”, a u naredne dve godine u “Džonsonu” i “Leoniju” radno mesto će naći još oko 4 hiljade sugrađana, i to je najbolje što se desilo Nišu u prethodnih nekoliko decenija, rekao je za Tanjug gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

“Investicije su vredne desetine miliona evra. Imamo razloga da se radujemo, dolazi novo vreme, kada se brine o ljudima, o njihovom zaposljavanju”, rekao je Darko Bulatović za Tanjug.

Prvi čovek Niša istakao je da je u poslednjih godinu dana nezaposlenost u tom gradu manja za pet odsto, a broj onih koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje prvi put ispod 30 hiljada ljudi.
Očekuje da će, uz nove investicije, taj broj u narednom periodu biti daleko manji. Da podsetimo,  novi pogon Leonija biće otvoren do kraja jula, a u njemu se očekuje zaposlenje za 2200 radnika.

Navodeći da će se graditi tri nove fabrike, Bulatović ističe da bez podrške vlade s premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu i Razvojne agencije Srbije, grad ne bi mogao mnogo da učini u tom smislu, prenosi Tanjug.

“Nikada država nije više ulagala nego što danas ulaže u Niš i jug Srbije uopšte”, tvrdi gradonačelnik.

Ističe da se radi i na drugim projektima, a najznačajnije je, dodaje, stvaranje uslova da može da se gradi.

“Prenamenili smo 230 hektara zemljišta i stvorili uslove da možemo da prihvatimo sve investicije koje država bude opredelila za ovaj region”, rekao je Bulatović.

“To je najbolje što je moglo da nam se desi poslednjih decenija, da gradimo fabrike, da zapošljavamo ljude, povećavamo standard”, dodaje Bulatović.

Bulatović ukazuje da se stvaraju uslovi i za izgradnju Naučno-tehnološkog parka, jer sve te investicije koje dolaze u Niš imaju svoje razvojne programe.

Kaže da Niš, koji je nekada bio poznat kao grad elektronike, ima potencijale u tom smislu, a da su napredne tehnologije važne za razvoj celokupne zajednice.

“Preko 3.000 angažovanih u IT sektoru, blizu 200 malih i srednjih preduzeća i profit od preko 35 miliona evra na godišnjem nivou nas obavezuje da valorizujemo potencijale grada”, istakao je gradonačelnik.

Govoreći o budžetu grada, Bulatović navodi da je on za 25 odsto manji nego prethodne godine i iznosi 9,9 milijardi dinara, ali ističe da će se kapitalni projekti i podrška republičkim projektima nastaviti.

Bulatović podseća da je počela izgradnja Kliničkog centra, najmodernijeg na Balkanu, a završetak radova se očekuje u naredna dva meseca. Do tada će, kaže, biti nabavljena oprema, a završiće se i građevinski radovi.

Vrednost tog projekta je 40 miliona evra, ali najvažnije je što će se, dodaje on, pružati najviše stepen zdravstvene zaštite građanima tog dela Srbije i šire.

Za Nišlije je, kaže, važna i izgradnja železničke zaobilaznice, za koju je grad izdvojio više desetina miliona evra za preparcelaciju, a država je obezbedila oko 15 miliona evra za eksproprijaciju zemljišta.

Ukupna vrednost projekta je oko 90 miliona evra.

Bulatović najavljuje i da će grad uložiti 35 miliona evra u niški aerodrom “Konstantin Veliki”, za rekonstrukciju postojeće terminalne zgrade, za opremu i za izgradnju novih šaltera.

U planu je, navodi, i rekonstrukcija kompleksa na Bubnju.

“Kada je u pitanju Tvrđava, od Republike smo dobili 85 miliona dinara za dva projekta, i to oko 25 miliona dinara za sređivanje pozornice, dok će se ostatak iskoristiti za osvetljenje, parterno uređenje, izgradnju igrališta u rovovima…Imamo rok od devet meseci da to završimo”, rekao je Bulatović.

To bi moglo da poveća broj stranih turista, posebno ako se ima u vidu i “izmeštanje” iz glavnog grada događaja poput Kupa Radivoja Koraća, Dejvis kupa, finala vaterpola i značajnih koncerata, što je već povećalo broj turista za više od 20 odsto.

“Verujem da će narednih godina to biti i značajnije”, zaključio je gradončelnik Niša, a prenosi Tanjug.

 

Izvor : Tanjug

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com