Društvo

Buket “ukrasnog kupusa” za šetače u Tvrđavi (FOTO)

Boja listova se pojačava kako temperatura opada

Veliki buket cveća koji sačeka šetače na samom ulazu u Tvrđavu bogatiji je za glavice “ukrasnog kupusa”. Upravo ova biljka koristi se za ukrašavanje zimskih bašti, potvrdila je za Niške Vesti Olja Božanić, pejzažna arhitektica JKP “Mediana”.

Ovaj simpatičan buket napravljen je još pre dve godine, krajem januara 2022. godine. Ranije je ovaj buket bio ukrašen samo trskom i cvećem, danas je on znatno bogatiji i lepši.

“Ima ovog ukrasnog kupusa i na Bulevaru Nemanjića ali nije ovako lep kao u Tvrđavi”, kaže uz osmeh Božanić.

Buket ukrasnog kupusa u Tvrđavi; Foto: Niške Vesti/Vodeničarski

Pejzažna arhitektica Mediane Olja Božanić poznata je u gradu po veoma inovativnim i divnim rešenjima za ukrašavanje parkova u gradu, gde je u mnogim posadila ukrasne papričice a lane smo pisali i o tome da su u centru grada betonske žardinjere pune Batat krompirom. 

Ako planirate da gajite UKRASNI KUPUS, evo par saveta…

Ovu biljku još zovu ukrasni kelj, jer su i ukrasni kelj i ukrasni kupus veoma slični. Lepo podnose niske temperature (postojan i na -15 stepeni Celzijusa), lako se gaje a pored toga što bašti daju prekrasan izgled ove biljke su i “jestive”.

Ono što je još izuzetno kod ove biljke jeste da se boja listova pojačava kako temperatura opada, naročito kada je zima i kada se temperatura na živinom stubu spusti ispod 10 stepeni. Postoje i vrste ukrasnog kupusa koji imaju dugačku dršku.

Ukrasni kupus može da se zasadi i gaji iz semena, ipak možda je lakše da ovu biljku kupite već razlistalu u nekom rasadniku. Vole sunčana i vlažna mesta i veoma su otporne.

Kažu da su ove biljke jestive ali ipak oni koji su se usudili da ih okuse, kažu da su gorkog ukusa, pa se u restoranima koriste za dekoraciju ili karving.
Buket ukrasnog kupusa u Tvrđavi; Foto: Niške Vesti/Vodeničarski

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com