DruštvoPolitika

Budžet grada uvećan za 1,1 milijardu dinara, Grad isplaćuje jedan od kredita pre isteka roka

Na 24. sednici Skupštine grada Niša usvojen je rebalans budžeta za ovu godinu koji predviđa povećanje obima budžeta na 12,88 milijardi dinara, što je za 1,1 milijardu više ili nešto manje od 10 odsto više u odnosu na tekući budžet.

“Promene koje se predlažu ovim rebalansom u najvećem se odnose na Upravu za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove zbog povećanja cene električne energije, povećanja iznosa plaćanja električne energije za javnu rasvetu, i u tom delu se izdvaja oko 60 miliona u ovom rebalansu, kao i za povećanje troškova u javnom prevozu zbog povećanja cena goriva. Dakle, Direkciji za prevoz oko 325 miliona i 21 milion “Tržnici” za povećanje osnova kapitala, tako da, Upravi za komunalne delatnosti pripada oko 433 miliona dinara”, objašnjava predsednik Skupštine grada, Dr Boban Džunić.

Upravi za imovinu i održivi razvoj povećanje sredstva za ekspoprijaciju zemljišta je oko 125 miliona, za otklanjanje posledica nepogoda u vatrenim situacijama oko 110 miliona i naknadu štete po sudskim presudama oko 21 milion, što znači da kroz ovaj rebalans ovoj Upravi se povećavaju sredstva u ukupnom obimu oko 280 miliona.

“Ovaj budžet je uvećan, jer je u međuvremenu došlo do potrebe za preusmeravanjem određenih pozicija gde su nedostajuća sredstva i zbog toga što su odobreni novi projekti u kojima mi kao Grad moramo da obezbedimo sopstveno učešće, a oni se odnose na energetsku efikasnost, pozorište, za poboljšanje energetske efikasnosti u školama “, kaže predsednik skupštine, Dr Džunić.

Prema rečima Nine Ilić, v.d. zamenica načelnika Uprave za finansije, budžet je uvećan jer se pojavila potreba da se određena sredstva preusmere za realizaciju projekata koji su naknadno usvojeni, a za čiju realizaciju grad treba da obezbedi sopstveno učešće.

Podsetimo, Nišlije su, nakon uvida u rebalans, mogle jedan dan da šalju primedbe i predloge mejlom. Ilić potvrđuje da su građani imali relativno kratak rok, ali tvrdi da je primedbi svakako bilo.

Kako je Ilić istakla, do povećanja je došlo i zbog novih potreba za pribavljanjem zemljišta, za javnu rasvetu i uvećanje osnivačkog kapitala za JP “Tržnica”.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski istakla je da je u ovom trenutku grad sposoban da vrati jedan od kredita koji iznosi 117 miliona dinara. Od nekadašnjih pet, gradu će faktički ostati da isplati još dva kada se pomenuti bude refinansirao.

“Umesto da ga otplaćujemo do 2025. godinem vratićemo ga sada i na taj način ćemo uštedeti više od 50 hiljada evra. Tu uštedu ćemo moći da usmerimo na neku drugi konto i da od toga naši građani imaju korist”, kazala je Sotirovski.

 

Gradonačelnica je podsetila da je 2015. godine budžet grada iznosio 6, 2 milijarde, dok sada iznosi skoro 13 milijardi realnih prihoda, što bi značilo da Grad napreduje i da sve ide u dobrom pravcu, kaže ona.

Među 30 tačaka dnevnog reda nalazi se i odluke o imenovanju direktora,  uspostavljanju saradnje između Niša i opštine Balikešir u Turskoj i odluke o uspostavljanju saradnje sa Istočnim Sarajevom i Bizertom iz Tunisa.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com