Društvo

Budući stanari zgrade za izbegla lica još čekaju ključeve

Iako je izgradnja stanova za izbegla lica u naselju Branko Bjegović završena pre par meseci, još se niko nije uselio. Razlog za to su nedostaci koji su uočeni u stanovima, a ti radovi su, kaže zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović, bili u zastoju zbog vanrednog stanja. Trenutno je u toku postupak dobijanja električne energije.

Dušica Davidović dodaje da u ovom trenutku ne može da precizira koliko je vremena potrebni da budući stanari ove zgrade dobiju ključeve od stanova i konačno dobiju svoj dom, ali očekuje da će biti uskoro. Radi se o 75 stanova od kojih je 60 namenjeno izbeglim licima, a 15 za socijalno ugrožena lica.

Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša

“Krajem protekle nedelje, u petak, je dogovoreno da izvođač radova preda kompletnu dokumentaciju kao i dokumentaciju o uklanjanju nedostataka za priključak električne energije. Danas sam dobila obaveštenje da se izvođać radova nije javio Elektrodistribuciji sa potrebnim dokumentima da bi se prikljula električna energija. Isti je mejl prosleđen Komesarijatu za izbeglice i upoznala sam komesara sa svim sastancima koji su u međuvremenu održani u gradu. Očekujemo od Komesarijata da oni izvrše pritisak na izvođače i podizvođače radova kako bi ovi u što kraćem vremenu dostavili potrebni dokumentaciju za priključenje električne energije.To odrazumeva i da oni orklone nedostatke koje smo uočili tokom obilaska zgrade”, kaže Dušica Davidović.

Dodaje da je zgrada kao i stanove u zgradi ona lično obišla sa gradskim većnikom Miroslavom Đokićem i nadzornim organom.

“Kada smo ušli u stanove mi smo konstatovali da se laminat podigao u skoro svim stanovima, elektroizolacija nije urađena po standardima koji su propisani a uočeno je još niz nedostataka. To je ušlo u zapisnik i izvođač radova je u obavezi da to popravi. Kada sve to bude sanirano možemo očekivati da se ljudi usele”, objasnila je Dušica Davidović.

Prema njenim rečima, iako nas je pogodila epidemija koronavirusa i vanredno stanje, grad je uradio preko 90 odsto svog dela posla.

“Obaveza grada je bila parterno uređenje, priključak električne enregije, vodovod i kanalizacija. Grad je to urgentno uradio u protekla četiri meseca uz velike napore. Ono što je obaveza Grada privedeno je nameni”, kaže Davidović.

Davidović ističe da grad ne može protiv izvođača, već samo da nastavi pritisak da se radovi što pre završe. Koliko će biti potrebno vremena da se ova lica usele u stanove, nije mogla da precizira.

“Svi rokovi za useljenje su probijeni i sugrađani su sa razlogom nezadovoljni jer su očekiveli da se usele mnogo ranije. Mnogi od njih nisu nabavili ogrev za ovu zimu upravo zbog toga jer su smatrali da će dobiti krov nad glavom na jesen. Investitor je bio u obavezi da uradi elektromrežu za grejanje na struju u svim stanovima”, ističe Davidović.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović dodaje da su pojedina izbegla lica želela da otkupe i seoska domaćinstva, ali da i to pitanje nije rešeno i da je bilo zastoja. Od ukupno 15 seoskih kuća, Grad je uspeo da obezbedi ukupno 5 kuća koje mogu da se otkupe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com