Društvo

Buduća privatna “klinika” posle dve godine priključena na vodovodni sistem, advokat invenstitora najavljuje tužbu

Nakon što su više puta sprečene od obezbeđenja Univerzitetskog kliničkog centra, ekipe JKP “Naissus” danas su uspele da priključe na vodovodni sistem objekat u ulici Petra Seratlića. Buduća privatna bolnica, vodu je dobila nakon dve godine čekanja. Odlaganju je kumovao direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš i bivši gradonačelnik Zoran Perišić, koji je u prepisci koja je dospela u medije iz SNS zatvorene viber grupe, optužio gradonačelnicu, ali i njene „službe i saradnike“ za kriminal, a kao razlog naveo je nelegalno priključenje na vodovodnu mrežu privatne bolnice koja se gradi pored Kliničkog centra u Nišu.

Sa druge strane invenstitor je istakao da ima sve neophodne papire. Medijima je objašnjeno da su lokacijski uslovi izdati u vreme prethodnog gradonačelnika., a da je građevinska dozvola izdata na osnovu lokacijskih uslova. Plan detaljne regulacije menjan je dva puta 2015. i 2018., prema kojim je svim parcelama pored Kliničkog centra proenjena namena. Jedna promena izvršena je baš u mandatu Zorana Perišića, rečeno je medijima. Do tada su bile javne, tada su postale nejavne, objasnila je tada gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i zaključila da to znači da je na njima mogao da se radi promet i da se na njima grade između ostalog i druge bolnice. Izgradnja privatne bolnice pored UKC Niš je samo posledica odluka iz tog perioda.

“Grad ni jednog trenutka nije osporio građevinsku dozvolu iz 2020. godine koja je investitoru izdata. Dodatno smo tražili potvrdu Republičke direkcije za imovinu i dobili saglasnost države za priključenje objekta na infrastrukturu, kao i saglasnost za preparcelaciju zemljišta čime će ulica Petra Seratlića koja je planski potvrđena biti u vlasništvu grada Niša”, kazali su Niškim Vestima u Upravi za komunalne delatnosti grada Niša.

Direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić, rekao je danas da je samo štitio interese Republike Srbije.

“Ispoštovan je zakon, ispoštovana je procedura za koju sam sve vreme tvrdio da treba da se ispoštuje i nakon toga nije bilo problema da se realizuje što je traženo. Žao mi je što to nije urađeno ranije. Sa moje strane, dužan sam, zbog mesta na kom se nalazim da štitim interese Republike Srbije. Republička direkcija za imovinu koja je vlasnik je dala dozvolu za povezivanje nakon što se Grad Niš obratio zahtevom. Klinički centar je samo korisnik”, pojašnjava direktor UKC – a.

Advokat invenstitora Dobrivoje Perić rekao je da se na osnovu zakona o javnim putevima u nadležnosti i delokrugu rada lokalne samouprave, radi o javnoj površini koja je u funkciji korišćenja svih žitelja ulice Petra Seratlića i ne samo njih već i svih građana grada Niša. On je najavio tužbu za nadoknadu štete.

“U pitanju je infrastruktura koja podrazumeva korišćenje vodovodne, kanalizacione i elektro mreže koja je takođe javno dobro i pripada svim građanima ove ulice, tako da i investitor ima pravo da se na istu priključi”, istakao je Perić.

Građani u ovoj ulici žive još od 1934. godine. Tada Klinički centar nije bio sagrađen. Objašnjavaju da ulica predstavlja javnu površinu, pa građani ne mogu biti isključeni od prava korišćenja te saobraćajnice. Oni su pravo korišćenja stekli održajem, tačnije službenosti prolaza i to pravo im se ne može uskratiti, dodaje Perić.

“U konkretnom slučaju investitor svojim sredstvima podiže objekat u kojem bi bilo zapošljeno oko 100 novih radnika, a to znači sto plata, sto doprinosa lokalnoj zajednici i državi i mnogih drugih pogodnosti. Neshvatljivo je da dve godine to neko sprečava. Pitamo se da li su u pitanju nečiji interesi?”, kazao je Perić i najavio tužbu za nadoknadu štete koja je pričinjena njegovom klijentu.

Da podsetimo, Niške Vesti su uputile pitanja Ministarstvu zdravalja da li će i na koji način da reaguje povodom ovog slučaja, i da li činjenica da je ova ulica vlasništvo Republike Srbije, može da se koristi kao opravdanje da se nekome ne dozvoli priključenje na vodovodni sistem, a da pritom ima sve neophodne dozvole za gradnju? Odgovora nema. Odgovor je dala jedino gradonačelnica Niša, koja je negirala sve optužbe bivšeg gradonačelnika i objasnila da objekat svakako mora biti priključen na gradsku mrežu jer se ista nalazi na površini javne namene.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

5 Komentara

  1. Mene zanima jel će neko krivično da odgovara za ovaj slučaj? Da li će sud da ide po svoje mišljenje kod gradonačelnice ili kod Perišića? Da li će sud smeti da pokrene postupak i protiv koga? Da li će se postupak ikada završiti ili će da propadne? Kada će presuda da bude konačna i izvršna? To narod zanima!

  2. Dragi moji Perisic je bio gradonacelnik do 2016g. Bulatovic do 2020. Ako cete da se prepucavate preko medija onda uradite to politicari kako treba a ovakav amaterizam ce vas i dovesti do propasti pa se posle cudite zasto gubite podrsku, sto medju clanovima sto medju gradjanima

  3. Zadovoljena je Perisiceva sujeta. On štiti interese države? Kakav interes drzava ima kada uopste nije sporna imovina za prikljucenje na infrastrukturu.
    Da ne misli da je moralni pobednik?
    On je gubitnik na svim poljima

    1. Ne ulazeci u to dali se radi o necijoj sujeti , ili izostanku “malog podsticaja” koji se kao institut odomacio u Srbiji prilikom svakog veceg posla , smatram da je Perisic u pravu.
      Nov objekat zahteva novu vodovodnu mrezu sto u ovom slucaju nije mali trosak za grad. Direktor spravom protestvuje da bi sacuvao nesmetano napajanje postojecih klinika u krugu bolnice. Prema tome , neka investitor plati prosirenje mreze a ne da se linijom licnog poznanstva prikljucuje na postojecu mrezu i ugrozi napajanje postojecih objekata nakon cega ce grad morati o svom trosku da dovodi pritisak vode u normalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com