Društvo

BUĐEVAC: Posle uspešnog lečenja karcinoma dojke, žene počinju da žive punim plućima

Od trenutka kada žena sazna da ima karcinom dojke život postaje velika borba, koja traje sve dok se terapija ne završi. Hirurg dr Dragana Buđevac kaže da karcinom utiče na stanje čitave porodice i da je u tim trenucima damama neophodno podrška porodice, iz koje će ona crpeti snagu za bitku koja sledi.

„Imate žene koje žele da im se kaže direktno, a ima i onih koje su nežnije koje su več sa očima punim suza i misle da je kraj života.. Ne postoji lak način da se saopšti da neko ima karcinom. Ali ukoliko sakrijete i pokušate da sakrijete značaj ove bolesti nema saradnje sa pacijentom. Moramo da budemor realni i da pacijentkinji damo vremena  da napravi životni plan…“

Doktorka Buđevac kaže da planove, i u životu generalno i u lečenju, moramo da pravimo na kraće staze i da je potrebno postavljati kratkoročne ciljeve a da ih potom jedan za drugim ostvarujemo.

Ukoliko se kod pacijentkinje otkrije benigno oboljenje onda, kaže, operacija nije hitna, i njeno stanje se prati još 6 meseci. Ukoliko nalazi pokažu da u dojci postoji karcinom – od tog trenutka se pacijentkinja priprema za operativno lečenje.

Važno je da znamo šta možemo da očekujemo na operacionom stolu. Pacijentkinje ne smeju da prikriju ništa, pogotovo ako imaju probleme sa štitastom žlezdomm ili piju lekove koji pospešuju krvarenje.“, kaže dr Buđevac.

Empatija nikada ne prestaje, dodaje doktroka, i vremenom lekari ljudsku patnju sa kojom se susreću samo još jače osećaju i preživljavaju je zajendo sa pacijentima. Zato oni, kako kaže, daju sebe i uključuju se i u operacione i postoperativne segmente lečenja.

Pacijentkinje imaju vremena da razmisle o otme šta im se događaja, da se pripreme na mastektomiju i rekonstrukciju dojke,  ukoliko je žele. Mi sa njima radimo i psihološki deo priče. Naš savet im je jako važan, a optimizam i dobra energija su najvažniji za ženu koja se susreće sa takvim oboljenjem“, objašnjava ona.

Da se karcinom u nekim slučajevima vraća je činjenica. Ipak, o tome treba da se razmišlja kad se dogodi, kaže dr Buđevac, i šaljivo dodaje: „I u brak kada ulazimo ne pitamo se kad ćemo se razvesti“.
Posle lečenja pacijentkinja treba da vodi normalan život, da obavlja aktivnosti koje je obavljala i pre početka borbe, da nastavi da radi svoj posao…. A kako kaže, one to i rade. Posle lečenja na život gledaju drugačije i žive ga punim plućima.

Neke od pacijentkinja sada izgledaju 20 godina mlađe. Drže dijetu, posle hemioterapije i prave drugačiji imidz i frizure, idu na jogu, razmišljaju o botoksu. Cilj našeg pozitivnog stava je da operacija raka dojke nije kraj života“. zaključuje doktorka Dragana Buđevac.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com