Društvo

„Buđenje sa kolom“ u NKC

Nacionalni praznik Republike Bugarske, 3. mart, u Nišu će biti obeležen manifestacijom pod nazivom „Buđenje sa kolom“.

Toga dana će u Sali Niškog kulturnog centra nastupiti folklorni ansambli iz Niša, Svrljiga i Sofije, a posle zvaničnog programa svi prisutni će imati priliku da zajedno zaigraju kolo.

Ovaj događaj se, osim u Bugarskoj, istovremeno održava širom sveta gde živi bugarski narod. Cilj manifestacije je negovanje bugarske tradicije i kulture, ali i predstavljanje i približavanje kulture dva naroda, bugarskog i srpskog.

Druga je godina da organizujemo susret folkloraca dve zemlje. Učestvuje jedna folklorna grupa iz Sofije koja će izvesti pesme i igre iz Bugarske i Makedonije, KUD Abrašević iz Niša sa svoja tri ansambla i gosti iz Svrljiga. Program će otvoriti generalni konzul Republike Bugarske u Nišu Edvin Sugarev, a po završetku programa, svi učesnici će noseći bugarsku i srpsku zastavu razviti kolo, u koje se mogu priključiti svi posetioci. Krećemo iz sale Niškog kulturnog centra pa ako bude trebalo razvićemo kolo do parka ispred ove ustanove kulture“, kaže dr Alen Aleksov predsednik Zavičajnog udruženja „Caribrod“ iz Niša, koje je i organizator manifestacije.

Kulturna raznolikost predstavlja polaznu tačku za zajednički život i uključenje svih ljudi. Temelj je života u multikulturalnom svetu i važan činilac razvoja svakog društva. Čuvanjem kulture čuvamo nacionalne vrednosti i nacionalni identitet, poručuju iz ovog udruženja.

Srbi i Bugari imaju dosta toga zajedničkog. Muzika, folklor, običaji gotovo da su identični, a i bez nekog većeg poznavanja jezika sasvim dobro se razumemo. „Buđenje sa kolom“ je manifestacija kojom želimo da učvrstimo tradicionalno dobre prijateljske i kulturne veze i da zajedno radimo na očuvanju našeg nacionalnog. Udruženje „Caribrod“ ove godine obeležava dve decenije postojanja te će biti prilike da se još koji put družimo i javnosti predstavimo našu kulturu“, ističe dr Aleksov.

Suorganizator manifestacije „Buđenje sa kolom“ je Generalni konzulat Republike Bugarske u Nišu, a projekat je finansijski podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske.

Nacionalni praznik Republike Bugarske, poslednjih 29 godina, obeležava se u znak sećanja na 3. mart 1878. godine, kada je u istanbulskom predgrađu San Stefanu potpisan mirovni ugovor između Bugarske i Osmanskog carstva. Time je završen rusko-turski rat (1877-1878.), a Bugarska se ponovo, nakon petovekovnog ropstva, pojavila na mapi Evrope.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button