Društvo

Budite posrednik u rešavanju sporova

Poslednjih godina sve češće se u javnosti govori o rešavanju sporova medijacijom, odnosno uz pomoć posrednika – medijatora. Na ovaj način sudski sporovi se rešavaju brže, a za učesnike je svakako i jeftinije.

Medijator može biti svako, kaže predstavnik Regionalne kancelarije posrednika Violeta Stamenković. Ovaj posao ne zahteva samo završen pravni fakultet, već medijator mogu da budu i lica koja su završila neki drugi fakultet, ali žele da se bave time nakon završene obuke.

“Medijator pomaže učesnicima da dođu na miran način do rešenja problema, a koje je zadovoljavajuće i za jednu i za drugu stranu u sporu. Širenje medijacije na teritoriji Srbije od značaja ja ne samo za učesnike u sporu, već i za državu i lokalnu samoupravu, odnosno gradove i opštine”, rekla je Stamenković.

Ona je istakla da od nedavno i Nišlije mogu da završe obuku i steknu licnecu medijator-posrednik.

“Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, početkom marta održaće osnovnu obuku u Nišu, nakon koje će licencu medijatorima izdati Ministarstvo pravde Republike Srbije. Obuka traje pet dana i sprovodi se po programu Ministarstva a po Zakonu o posredovanju”, objašnjava Stamenković.

Ona je dodala da će nakon završetka programa kandidati dobiti odgovarajući sertifikat i steći uslov za lincencu iz oblasti medijacije koju izdaje Ministarstvo pravde na osnovu završene osnovne obuke. Polaznici obuka koji rade u socijalnoj zaštiti, dobijaju odgovarajući broj bodova za licenciranje, jer su programi istovremeno akreditovani u Republičkom sistemu socijalne zaštite.

“Veštine i znanja medijatora su posebno korisna za rukovodioce, pravnike, profesionalce u ljudskimresursima, menadžere, pedagoge i psihologe, stečajneupravnike, izvršitelje, pojedince koji žele da unaprede svoje komunikacione i pregovaračkeveštine, kao i za sve one koji žele da im medijacija bude profesionalna orijentacija”, kažu u Regionalnoj kancelariji posrednika.

Realizator programa je Fakultet političkih nauka Beograd, a predavači su Prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, specijalista medicinske psihologije, licencirana medijatorka, Fakultet političkih nauka u Beogradu, Dr Vera Despotović, socijalna radnica, porodična i psihodrama terapeutkinja i specijalista medijacije, Fakultet za medije i komunikaciju, Vladan Jovanović, dipl. pravnik i specijalista porodične medijacije.

Za sve dodatne informacije oko organiizacije obuke možete se informisati na sajtu  www.rkp.rs ili se obratiti na mejl adresu: reg.kancelarijaposrednika@gmail.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com