Hronika

Budite oprezni! Velika opasnost od požara: Ne palite vatru!

Povećan broj požara, oko 3 500 vatrogasaca uvek spremno da reaguje

Pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Davor Vidović je istakao da je na teritoriji Srbije od početka godine izbilo 13.338 požara, od kojih je 8.808 bilo na otvorenom prostoru i da je oko 3.500 hiljada pripadnika vatrogasne službe u svakom trenutku spremno da reaguje.

Vidović je rekao da je broj požara u poređenju sa istim periodom prethodne godine veći za 105 odsto, zbog čega su pripadnici vatrogasnih službi širom zemlje u pripravnosti budući da visoke letnje temperature predstavljaju ozbiljan rizik od nastanka kako manjih, tako i požara velikih razmera.

On je dodao da građani moraju da obrate više pažnje prilikom boravka u prirodi, jer iskustvo sugeriše da je upravo zbog nebrige dolazilo čak i do katastrofalnih situacija.

Vidović ističe da je u najvećem broju slučajeva u kojima dolazi do požara presudan ljudski faktor, odnosno da se radi o nemaru ili nesavesnom korišćenju otvorenog plamena.

On je podsetio da Zakon o zaštiti od požara izričito zabranjuje paljenje trave i niskog rastinja, kao i biljnih ostataka ili spaljivanje smeća.

Zabranjeno je loženje vatre i u šumskim područjima i na udaljenosti koja je manja od 200 metara od šume, zbog čega je jedan od prioriteta prevencija.

On je naveo i da njegove kolege imaju veliku podršku u gašenju požara na otvorenom od helikopterske jedinice MUP-a koja je u poslednje vreme svoje kapacitete podigla na viši nivo.

Vidović je rekao da podršku u borbi sa vatrenom stihijom mogu da pružaju i vatrogasci dobrovoljci kao i da je Sektor za vanredne situacije u poslednjih nekoliko godina svojim aktivnostima motivisao volontere da se priključe i daju doprinos.

Ukoliko građani primete požar, Vidović savetuje da odmah prijave slučaj pozivom na broj telefona 193.

„Apelujem na sve građane da povedu računa prilikom žetvenih i drugih radova koji mogu da uključuju korišćenje vatre, ali i da u svakodnevnim aktivnostima u domaćinstvu obrate posebnu pažnju“, rekao je Vidović.

On je napomenuo i da se, u skladu za Zakonom o zaštiti od požara primenjuju i kaznene mere za one koji pale vatru i prave požar, u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara za fizička, kao i od 300.000 do milion dinara za pravna lica.

Pored kazni, odgovorni za požar dužni su i da vatrogasnoj jedinici isplate troškove koji su nastali prilikom intervencije na gašenju požara.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com