Društvo

Budi astronom na jedan dan! Jednodnevni program za učenike srednjih škola

Program namenjen učenicima srednjih škola pod nazivom “Budi astronom na jedan dan” biće organizovan u subotu, 23. decembra na Prirodno-matematičkom fakultetu. U okviru ovog programa planirano je da učenici kroz demonstracije i praktičan rad saznaju kako astronomi prikupljaju i obrađuju podatke.

Ako ste učenik ili učenica srednje škole i želite da postanete astronom bar na jedan dan ovo je prilika za vas! U subotu, 23. decembra Astronomsko društvo “Alfa” i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu organizuju program “Budi astronom na jedan dan!“.

Ovaj program namenjen je prvenstveno učenicima i učenicama drugog, trećeg i četvrtog razreda prirodno-matematičkog smera gimnazija, ali dobrodošli su učenici i učenice svih razreda svih srednjih škola. Zainteresovani nastavnici takođe mogu učestvovati u jednom delu ili celom programu.

Program počinje u subotu, 23. decembra, oko 10 časova uvodnim predavanjem o razvoju teleskopa kroz istoriju, od Galileja i Njutna do Habla i Džejms Veba. Polaznici programa upoznaće se sa najvažnijim karakteristikama teleskopa i načinom njihovog rada. Osim teorijskog predavanja biće demonstriran i rad sa četiri teleskopa koji se nalaze u Laboratoriji za astronomiju, astrofiziku i astrobiologiju PMF-a i polaznici će naučiti kako se planira i priprema teleskopsko posmatranje.

U drugom delu programa, pod nazivom “Astronomija u učionici” biće predstavljeni besplatni alati i praktični primeri koji se lako mogu uraditi, na računaru ili mobilnom telefonu. Orijentacija na noćnom nebu, merenje rastojanja do planeta Sunčevog sistema, određivanje perioda rotacije Sunca na osnovu posmatranja pega, određivanje mase Jupitera, Saturna ili supermasivne crne rupe u centru Mlečnog puta primenom Keplerovih zakona, merenje brzine svetlosti i detekcija ekstrasolarnih planeta samo su neke od tema/vežbi koje će biti demonstrirane u ovom delu programa.

Deo programa biće paralelno realizovani i za polaznike odeljenja za fiziku Škole prirodno-matematičkih nauka koju, od novembra, svake subote organizuju Prirodno-matematički fakultet i Regionalni centar za talente Niš.

Na kraju programa polaznici će imati priliku da samostalno probaju da urade neke od vežbi, na računaru i uz pomoć papira i olovke. Naučiće kako se posmatrački podaci prikupljaju i analiziraju. Samostalno će prikupiti podatke (korišćenjem programa na računaru) i izračunati dužinu astronomske jedinice, period rotacije Sunca, rastojanja do planeta Sunčevog sistema, masu Jupitera, Saturna i “naše” supermasivne crne rupe ili će na snimljenim fotografijama pronaći neku ekstrasolarnu planetu.

Svi zainteresovani polaznici programa mogu se prijaviti na sajtu AD Alfa. Rok za prijavu je sreda, 20. decembar do 23:59 h. Učešće u programu je besplatno. Prijava je obavezna, a broj mesta je ograničen!

Program “Budi astronom na jedan dan!” je deo projekta „Kako dohvatiti zvezde“, koji realizuje AD “Alfa” uz podršku Centara za promociju nauke Beograd.

Za više informacija o programu „Budi astronom na jedan dan“ pratite www.alfa.org.rs.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com