Društvo

Brzim hodom protiv raka dojke

“Uzbrdo brže” naziv je akvije kojim je Društvo žena sa rakom dojke “Biser” iz Niš, jedinstveno udruženje u svetu, obeležilo Svetski dan borbe protiv raka dojke.

Okupljanje u porti Saborne crkve u Nišu uz blagoslov vladike niškog Arsenija otpočela je akcija kojom su žena sa rakom dojke, multidisciplinarni tim doktora, medicinskih sestara i tehničara koji učestvuju u dijagnostici, terapiji i rehabilitaciji obolelih od raka dojke, dale podršku svim ženama koje se nose sa ovom bolešću ali su istovremeno poslale i jasnu poruku da je i pored toga moguć kvalitetan život. Nakon o obraćanja protojereja Nenada, članovi Udruženja “Biser” i oni koji su im se pridružili brzim hodom su napravili krug oko Saborne crkve, krenuli ka pešačkoj zoni, prošli Obrenovićevom ulicom, a zatim kroz Tvrđavu napravili jedan krug.

“Oktobar je obojen u roze da podseti žene i devojke da nam se bar jednom godišnje jave da napravimo klinički pregled dojke, da se starije žene od 50 godina jave, na poziv države, da rude skrining mamografiju na dve godine, a da sve bolesne žene od raka dojke gde spadam i ja imaju dug I kvalitetan život. Za to je potrebno i da vode računa o svom telu, o težini, da poštuju zvaničnu terapiju i da povremeno naprave i veliko spremanje svoje duše”, kaže profesor dr Slađana Filipović.

Ona dodaje da je presrećna što se veliki broj odazvao njihovoj akciji i tako svojim prisustvom doprineli širenju dobre enegije.
Naglasila je da je u borbi protiv raka dojke jako važno njegovo rano otkrivanje i početak lešenja jer je to jedan od načina da se dobija ta batika. Jedan od načina da se izbori sa ovom bolešću je I brzi hod.

“Brzi hod produžava život nama obolelila od raka svih lokalizacija, a zdravima brzo hod pomaže da se izgradi jak imunitet. Stabilizacija imunog sistema je jako važna za sve osobe, a posebno sada u vreme korone kada moramo dodatno da se štitimo”, kazala je Filipović.

Julijana Nikolić Popović je jedna od žena koja je član Udruženja “Biser”.

“Biser” je udruženje koje pomaže svima nama da prođemo kroz bolest što lakše i brže i da jedni ddrugima budemo podrška.To je suština “Bisera”, a suština ovakvih okupljanja je da upozorimo da osim kovida postoje i druge stvari.Da postoje i da će uvek postojati žene koje imaju ovakav problem i da je prevencija i rano otkrivanje raka dojke ključan i najvažniji trenutak u izlečenju raka dojke. Potrebno je mnogo više govoriti o raku dojke, o prevenciji, samopregledima, a mediji u tome mogu puno da pomognu”, kazala je Nikolić Popović.
Poseban akcenat u Udruženju stavljen ja na emapatiji i upravo ta empatija tima sastavljenog od radiologa, hirurga, patologa, onkologa, radioterapeuta, psihoonkologa, fizijatara, doktora za palijativno zbrinavanje, epidemiologa, medicinskih sestara i tehničara, ta prisnost i sigurnost u najbolji ishod lečenja, obolele žene od raka dojke-članice “Bisera” posebno cene i zato je društvo svake godine sve mnogobrojnije.
“Biser” je osnova profesor dr Slađana Filipović, koja je ceo svoj profesionalni vek posvetila ranom otkrivanju i lečenju žena sa rakom dojke. Osnovala ga je 7. aprila 2006. godine, sa deset mladih žena kojima je u 2005/2006.godini dijagnostikovan rak dojke, a sada društvo broji više od tristotine zena. Profesor dr Slađana je maja 2009. godine i sama sebi dijagnostikovala rak dojke.

Društvo je osnovano na hrišćanski praznik Blagovesti, kako bi žene sa ozbiljnom dijagnozom dobile blagu vest, da će pobediti rak dojke i nastaviti sa kvalitetnim životom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com