Društvo

BRUKA NA MALOJ MATURI: Odložen test iz matematike za četvrtak, testovi provaljeni?

Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita koji je planiran u 9 časova odloženo je za četvrtak, 20. jun. Mali maturanti će danas odmarati od ispita, a sutra 19. juna polagaće kobinovani test, dok je matematika ostavljena za kraj. Ministarstvo prosvete otkazalo je test, ali nije navelo razloge – da li su testovi „provaljeni” ili je razlog nešto drugo. Nezvanično kruži informacija da su testovi mogli da se kupe na beogradskim ulicama.

U niškim osnovnim školama direktori nisu bili upoznati sa odlaganjem testa iz matematike jer su već oko osam sati počeli da pripremaju sale u kojima će deca polagati test. Osmaci su se uobičajeno već u to vreme okupili ispred svojih matičnih škola i čekali da uđu i zauzmu svoje mesto. Niko od njih nije znao da će biti vraćen iz škole i da je test iz matematike odložen.

Ako je razlog odlaganja mature „provaljivanje“ testova postavlja se pitanje kako je do toga došlo kada se zna da su u toku štampanja testova smo tri osobe znale o kojim se zadicima rade, da su testovi do Školskih uprava distribuirani uz pratnju policije i da su ih direktori u Školskoj upravi preuzimali uz pratnju školskog policajca koji je sve vreme bio sa predstavnicima škole.

Inače, dvedeset zadataka iz matematike ispisani rukom kružili su na društvenim mrežama, a osmaci su odmah počeli da ih rešavaju jer su dobili informaciju od drugova da se radi o zadacima koji će se naći na testu iz matematike. Prvi su ovu vest prijavili roditelji medijima.

Ministarstvo: Testovi se pojavili na društvenim mrežama, preventivno odlaganje

Ministar prosvete Mladen Šarčević za Novosti potvrđuje da je test “provaljen” i to da se to dogodilo u nekoj školi.

Kaže da su Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je “zatajilo” negde na terenu.

“Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga. Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo”, rekao je Šarčević za Novosti.

Najveći skandal kada se radi o „probijanju“ testova izbio je kada su 2013. godine testovi za malu maturu pre polaganja prodavani na ulici za 2.000 dinara. Ovaj strašan propust očigledno je ostavio traga, jer se svake godine, pa i ove, ista sumnja javlja iznova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com