Društvo

Bronzana medalja za Momčila Tošića na Olimpijadi iz astronomije

Na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike, koja je ove godine održana u Mađarskoj, učestvovalo je pet učenika iz Srbije, a Momčilo Tošić, učenik Gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša, osvojio je bronzanu medalju. Učenik Matematičke Gimnazije u Beogradu Pavle Smiljanić, dobio je pohvalu, a njegovi drugovi iz iste škole Đorđe Milić, Luka Carić i Zlatan Vasović sertifikat o učešću na Olimpijadi. Na Olimpijadi, koja je održana od 2. do 10. avgusta u mestu Kesthej, učestvovalo je 47 zemalja iz celog sveta sa 52 tima, odnosno oko 260 učenika. Rukovodioci srpskog tima su bili dr Sonja Vidojević i mr Vera Prokić.

“Iznenadio sam se kada sam saznao da sam na takmičenju osvojio bronzanu medalju i smatram da je to veliki supeh za ceo naš tim jer smo svi dali sve od sebe na ovom takmičenju”, kaže Momčilo Tošić koji će od septembra biti učenik trećeg razreda specijalizovanog odeljenja za darovite matematičare Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu, a koji je, inače, iz Pirota.

Dodaje da je dosta truda i rada uložio pripremajući se za ovo takmičenje, da nikada ne očekuje medalju jer previše faktora može da utiče na konačan rezultat, ali da uvek da sve od sebe kako bi se pokazao u najboljem svetlu. Do sada je bio uspešan u tome jer ga pamtimo i sa Prvog balkanskog takmičenja fizičara održanog od 14. do 18.jula u Solunu kada je iz fizike osvojio zlatnu medalju.

Foto: Privatna arhiva

“Takmičenje iz astronomije i astrofizike se razlikuje od ostalih takmičenja jer se sastoji iz tri dela i traja nedelju dana”, objašnjava Momčilo. “Osim što smo sedam dana okupirani astronomijom i astofizikom dok smo na takmičenju ne možemo da koristimo ni mobilne telefone koji i nisu kod nas. Prvi deo takmičenja je teorijski gde se bavimo rešavanjem problemskih zadataka, potom ide drugi deo, obrada podataka iz nekog dosadašnjeg istraživanja koji bi mogli da se primene u daljem istraživanju, a onda na kraju imamo i noćno posmatranje neba teleskopima i planetarijski deo”.

Momčilo kaže da nije slučajno izabrao astronomiju i astrofiziku za takmičenje. To  su obalsti koje ga privlače, pre svega svojom tajanstvenošću i mogućnostima da se puno toga nauči novo.

“Zavoleo sam astronomiju još kao dečak kada sam se prvi put sreo sa enciklopedijama iz astronomije. To me je snažno privuklo pa sam počeo pomalo da proučavam neke stvari. Onda je došao školski period tokom kojeg je ljubav prema ovoj nauci rasla, a u gimnaziji sam shvatio da, baveći se ovom naukom, mogu da dobijem odgovore na mnoga pitanja koja su mi se nalazila u glavi, da je puno toga neistraženo, da mogu naučim mnogo više nego što sada znam”, objašnjava Momčilo.

Nije lak ni put do Internacionalnog takmičenja iz astronomije i astrofizike. Momčilo je morao prvo da prođe regionalna takmičenja.

“U zavisnosti od rezultata postignutog na ovim takmičenja odlazimo na republičko takmičenja. Pet najboljih takmičara sa državnog takmičenja ulazi u tim koji brani boje Srbije na Internacionalnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike”, kaže Momčilo.

Ovaj mladi gimnazijalac iz Pirota koji pohađa nišku Gimnaziju “Svetozar Marković” koja okuplja pod svojim krovom talentovane učenike iz matematike i fizike iz ovog dela Srbije je, zaljubljen u astronomiju, ali i programiranje je oblast kojoj je posvećen pa će to biti, verovatno, njegov konačan izbor za životno zanimanje.

Učešće našeg tima su pomogli, odnosno omogućili Ministarstvo prosvete, Društvo astronoma Srbije, Kompanija Dunav Osiguranje DOO, Turistička organizacija ”Impala” Beograd kao i mnogi ljudi dobre volje koji su svojim entuzijazmom i volonterskim radom dali veliki doprinos, saopštili su rukovodioci tima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com