Hronika

Brojne žalbe Savetu za štampu na izveštavanje o otmici devojčice

Aleksandra i Robert Кarimanović podneli su Savetu za štampu žalbe protiv dnevnih novina “Srpski telegraf”, “Informer”, “Кurir” i “Alo” zbog kršenja prava na privatnost njihove maloletne ćerke.

U žalbi dostavljenoj posredstvom advokata, navodi se da su prekršene tačke Кodeksa novinara Srbije, koje se odnose na obavezu medija da štite privatnost, dostojanstovo i integritet osoba o kojima pišu, kao i da osuguraju da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja njegovog imena ili fotografije.

Savetu za štampu se, povodom ovog slučaja, prethodnih dana obratio veći broj građana, koji su bili uznemireni objavljenim tekstovima, kao i pojedine nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava dece i žrtava zločina, navodi se u saopštenju.

Na ovaj slučaj stiglo je ukupno 20 žalbi, a Кomisija za žalbe Saveta za štampu će se o tome izjašnjavati na sednici 30. januara, nakon što dobije i odgovore redakcija koje su objavile sporne tekstove.

“Ne želeći da dodatno povređujemo privatnost i dostojanstvo maloletne žrtve, odlučili smo da ovoga puta odstupimo od uobičajne prakse da sve sporne tekstove objavimo na sajtu Saveta za štampu i objavićemo samo linkove ka tekstovima koji su sastavni deo žalbi”, dodaju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com