ObrazovanjeZdravlje

Broj zaraženih u školama je na nivou statističke greške

U trenutku kada je u Srbiji zabeleženo preko 1.000 osoba koje su pozitivne na Kovid 19, najmanje je zaraženih među učenicima škola i neretko može da se čuje da su škole najsigurnija mesta za sada jer se u njima na najbolji način poštuju sve propisane mere od strane Vlade Srbije i Kriznog štaba. To potvrđuje i Dragan Gejo, načelnik Školske uprave u Nišu koji ističe da u tri okruga, Nišavski, Pirotski i Toplički ima tek sporadičnih slučajeva pozitivnih učenika.

 

 

‚‚U niškim školama je  za sada sve pod kontrolom i broj obolele  dece, nastavnika i svih koji su vezani na neki način za škole je na nivou statističke greške. I pored toga moramo biti i te kako oprezni jer se virus širi velikom brzinom posebno sada kada se menjaju vremenske prilike i dolaze hladniji dani. Svi moramo da budemo disciplinovani. Od početka školske godine imali smo, ukupno, oko tridestak slučajeva u sva tri okruga, a među njima tek desetak učenika” – kaže Dragan Gejo.

U slučaju da Institut za javno zdravlje potvrdi da je neko iz škole pozitivan na Kovid 19 sprovodi se već poznata procedura.

‚‚Ta  deca se izoluju, ne dolaze u školu, prelaze na onlajn nastavu, kontrolišu se svi koji su bili sa njima u kontaktu” – kaže Gejo naglašavajući da su učenici, posebno oni u mlađim radzredima osnovnih škola jako disciplinovani.

Dragan Gejo; foto: V. P.

‚‚U početku smo se bojali zbog srednjoškoalca jer oni izlaze, ali sada su se i oni uozbiljili i nema problema. Oni jesu maladi i vole da  izađu, da budu sa društvom, ali moraju da vode računa zbog starijih ukućana. Činjenica je, a na to sam i sam ukazivao, da se deca ne zaraze u školama već van škole. Ponekad im virus prenesu virus koji rade na različitim poslovima i tada se to dogodi. No, ja verujem da su svi ljudi odgovorni i vode računa o svemu” – zaključuje Gejo naglašavajući da se sve škole sukcesivno snabdevaju sredstvima za dezonfekciju.

Direktora OŠ ‚‚Vožd Karađorđe” Milena Kostić potvrđuje reči načelnika Školske uprave u Nišu.

Milena Kostić; foto: V. P.

‚‚U školi nema zaražene dece, a roditelji poštuju sve propisane mere. Niko od njih ne ulazi u školu  bez preke potrebe ili našeg poziva. Dolaze do kapije ili ulaznih vrata. Dezinfekcija ulaza i učionica se vrši svakodnevno, deci se dezinfikuju ruke, škola se zaključava iz predostrožnosti. Ništa nije alarmantno, a za decu je bolje da budu u školi” – rekla je Kostić.

U školi se sa učenicima razgovara o kovidu i merama zaštite.

‚‚Prošle nedelje su dolazili lekari i medicinske sestre iz Doma zdravlja i razgovarali su sa svim učenicima koji su tada bili u školi, uradili su i redovnu kontrolu i za sada je sve u najboljem redu, a nadamo se da će tako biti i nadalje jer moramo svi da se čuvamo” – kaže Milena Kostić.

Koliko je važno zdravlje učenika, toliko je važno zaštiti i nastavnike koji su se, kažu stručnjaci, izuzetno dobro snašli u novonstaloj situaciji.

‚‚Prosvetni radnici su i ovog puta bili na visini zadatka i pokazalo se da su  škole kao važne jedinice svakog društva veoma odgovorno i spremno dočekale novi nalet kovida. Škole mogu biti primer kako se ophoditi u ovakvim situacijama koje su više nego ozbiljne. Dobro je da su deca dobro, to važi i za profesore, i da se nastava odvija nesmetano” – kaže dr Marija Ranđelović, gradska većnica resorno zadužena za obrazovanje.

Ona je dodala da za sada nije bilo reči o zatvaranju škola ili potpunom prelasku na onlajn nastavu kako se često čuje u javnosti.

‚‚Takav podatak za sada nema niko i sve to zavisi od epidemiološke situacije, a takvu odluku može da donese samo Krizni štab. Ono što mogu da kažem je da su škole spremne za svaki oblik nastave i nema razloga za brigu kako će se i u kojoj formi odvijati nastava. Najvažnije je da sačuvamo zdravlje učenika i nastavnika, a na svima je da poštujemo propisane mere kako bi se cela situacija što pre smirila” – istakla je Ranđelović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com