Virus Korona

Broj zaraženih kovid virusom u Nišu pada – postaje li Niš prokužen grad

Prvi put posle dva i po meseca možemo da kažemo da se epidemiološka situacija u Nišu blago stabilizuje, kaže profesor dr Milorad Jerkan, direktor niškog Doma zdravlja.Prema njegovim rečima prvi put posle toliko vremena broj pozitivnih u odnosu na broj uzetih uoraka je ispod 10 posto, tačnije 8,10, što je izuzetno dobar rezultat.

Doduše, to je daleko od rezultata u junu kada je ih je bilo 1,24 odsto, ali kako je bilo 35  posto pre mesec dana situacija je sada mnogo bolja.

„Juče smo u kovid ambulantama imali samo 40 pozitivnih a imali smo ih i 400 na dan što je sada 10 puta manje. Kriva pada iz dana u dan. Moje lično mišljenje je da smo veliki posao uradili i to zahvaljujući dobroj vakcinaciji koja je sprovedena u gradu. Uraditi više od 70 posto prvih i više od 65 posto drugih kao i 35 posto trećih vakcina je dobar rezultat. Kada tome dodamo i 55 600 obolelih za ove dve godine koji su na neki način stvorili odbrambeni sistem, onda možemo da kažemo da dolazimo do situacije da Niš postaje prokuženi grad u pozitivnom smislu i da očekujemo da, sa još malo jačim elanom oko vakcinacije, za mesec dana razmišljamo o tome da je novi soj korene potisnuo delata soj“, kaže dr Milorad Jerkan.

Dodaje i da je novi soj o kome se govori mnogo zarazniji od delta soja, ali je blaži pa bi se u tom slučaju svi lagodnije osećali, ali ističe i da je još daleko od toga da se govori da epidemije nema.

„Pada i broj prvih pregleda i on je sada oko 220 do 230 pacijenata a bio je i od 800 do 900 pacijenata za dan. Juče  je urađeno 854 PSR testova a od toga je samo 40 njih pozitivnih. To je dobar znak jer idemo na dole. Pre samo nekoliko dana imali smo 110, pa 96, a juče 40. No, opet naglašavam potrebno je sačekati ponedeljak da vidimo kakvi će brojevi biti tada jer nam je taj dan u neku ruku reper.Nadam se i daljem padu“, dodaje Jerkan.

Direktor Doma zdravlja u Nišu ističe da su rezultati koji se sada beleže rezultat pre svega dobro obavljene vakcinacije.

„Ako smo lideri vakcinacije u Srbiji i ako brojke padaju takvom brzinom onda je činjenica da je samo vakcinacija dala te rezultate.Osim toga dali smo i preko 11.000 vakcina za grp tako da su oni najstariji stanovnici i hronični bolesnici duplo zaštićeni“, kaže dr Milorad Jerakn.

Prema njegovim rečima kovid ambulante se neće zatvarati.

„Bez obzira na broj pacijenata sve tri kovid ambulante će biti otvorene. Razlog je jednostavan jer želimo, bez obzira što se smanjuje broj pacijenata oni svi budu, kada dođu na pregled, u toplom.Ako bi zatvorili jednu ili dve ambulante pacijenti bi morali da stoje  van zatvorenog prostora, a vreme je hladno i to ne želimo“, ističe direktor Doma zdravlja.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com