Virus KoronaZdravlje

Broj zaraženih korona virusom u Nišu najveći je od početka epidemije

U Nišu od testiranih 720 pacijenata 396 je pozitivno na kovid

Broj zaraženih korona virusom u Nišu najveći je od početka epidemije, kaže profesor dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja u Nišu. U tri kovid ambulante je u ponedeljak testirano je 720 pacijenata, od kojih je više od polovine pozitivno na kovid, njih 396. Najveći prenosioci virusa trenutno su mladi, zato je važno naterati ih da se vakcinišu.

“Do sada ovakav broj nismo imali ni kada je počela pandemija pre godinu dana. Plašim se da naši sugrađani, pre svega mladi, ne poštuju sve dogovore, ne dolaze na vakcinaciju iako Dom zdravlja ima sve vrste vakcina. Kada razgovaramo sa građanima oni kužu “nama to ne može da se desi”, a kada se desi počinju tantalove muke i za zdravstvene radnike i za njih”, kaže Jerkan.

Kako bi građani što manje čekali na pregled, lekari rade u tri smene i povećan je broj timova. Ukoliko broj pregleda nastavi da raste, moguće je otvoriti još jednu kovid ambulantu. U Nišu trenutno rade tri kovid ambulante.

“To su ambulante na Duvaništu i Čair kao i Medicina rada. One će raditi i u narednom periodu ali smo pojačali broj lekara. U našim objektima u jednoj smeni radi po 21 lekar u svakoj kovid ambulanti tako da dnevno prođe kroz tri smene 126 lekara”, kaže Jerkan i dodaje da je zbog velikog broja pregleda rad kovid ambulanti je od 7 do 22 sata.

U kovid ambulantama Doma zdravlja Niš, namenjenim odraslom stanovništvu, i juče slična situacija. Javio se 1881 pacijent. Od ovog broja 459 njih javilo se prvi put sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju, dok je 1422 obavilo kontrolni pregled.

“Lekari Službe za radiološku dijagnostiku primili su 146 pacijenta kome je urađena radiografija pluća, dok je Služba za laboratorijsku dijagnostiku odradila 671 laboratorijsku analizu. Testirano je 625 pacijenata od čega je pozitivno 238”, saopštio je Dom zdravlja.

Niš se i sada nalazi u samom vrhu po broju vakcinisanih građana. Prema rečima direktora Doma zdravlja dr Milorada Jerkana cilj je da do kraja marta broj ljudi koji su primali prvu dozu bude 100.000. Organizovano je i vakcinisanje stanovnika u okolini Niša. Ekipe kućne nege Doma zdravlja obavile su juče vakcinaciju 127 nepokretnih meštana najudaljenijih sela, kao što je selo Ostrovica. Do kraja nedelje očekuje se vakcinacija još 1000 osoba koji su se na portalu e-uprave prijavili kao nepokretna lica, koja vakcinu moraju da prime u kućnim uslovima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ovaj covek treba da ode, jer nista dobro ne radi samo se sepuri kao paun u svojoj fotelji a radnike ne placa adektvatno. Rezultate radnika na kolegijumima i gde stigne predstavlja kao svoj a radnici mu krv prolivaju na poslu i kolabiraju.Ne ceni NIKOG osim sebe. Poceli su pozitivni radnici na vakcinaciji da mu budu koliko je sve kvalitetno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com